Szerelmi bájital: Bellini di Valentini / delisir D'Amore: Bellini di Valentini
Valentin napra készített koktélom. Alapja, az általam
kedvelt, egyszerű, ám mégis ízletes Bellini. Barackpüré, (cukorszirup) és
pezsgő vagy prosecco.
Bellini koktél: Nyilvánvaló, hogy a nagy reneszánsz festőről
elnevezett ital csakis Itáliából származhat. Pontosabban Velencéből, mégpedig a
híres Harry’s Barból, melynek alapítója Giuseppe Cipriani többször is beírta
nevét a gasztronómiai világtörténelembe. (pl. ő találta fel az azóta
világhírűvé lett előételt, a carpacciot) A Harry’s Bar (ma is) bár közel a
Szent Márk térhez, de viszonylag eldugottan fekszik, ahol az 1930-as években
igazán csak azok találták, meg akik nagyon keresték., és szerették. Többek
között Ernest Hemingway, Sinclair Lewis és Orson Welles. A bár a koktél
világtérkép egyik fontos és jegyzett kötelező állomása lett. Itt született a
Bellini 1948-ban. Ebben az esetben azonban igazán nem beszélhetünk azonnali
kirobbanó világsikerről. A Bellini igen lassan terjedt el, kevés helyen
kínálták, és még annál is kevesebb helyen adták megfelelő alapanyagokból,
rendesen elkészítve. A probléma érthető, ugyanis az ital (a maga nemes
egyszerűségében) bármennyire kellemes, aromás és mutatós, megcsinálni kissé
költséges meg még babrás is, így aztán a mixerek - akiktől a kínálat alapvetően
függ - nem nagyon reklámozták. Sajnos a Bellini ma is ritka madár, a jó Bellini
pedig szinte alig fordul elő gyakrabban, mint a mesebeli fehér holló. Az igazi
recept elolvasása után azonban valószínűleg kiderül a húzódzkodás oka is.
Szóval először is vegyünk 2-3 db friss, érett, (de nem túlérett) fehér húsú
őszibarackot. A húsát kevés cukorsziruppal pürévé dolgozzuk át, melyet textilen
történő leszűrés után alaposan lehűtünk. A hideg gyümölcspüréből kb. 2 cl
mennyiséget teszünk a (szintén hűtött) pezsgőspohárba, majd felöntjük (a nem
kevésbé jegelt) a híres olasz habzóborral, a proseccoval. Az igazi aromákat és
minőséget csakis a friss gyümölcs és az abból házilag készült püré biztosítja, így
konzervgyümölccsel vagy kész pürékkel kár is kísérletezni.
Forrás: barteam.hu
Nos, ennyi száraz tény után jöjjön az általam kedvelt Valentin
napi verzió:
1-1
evőkanál erdei gyümölcs püré és barackpüré
1 dl száraz, hideg pezsgő vagy Prosecco
Pezsgőspohárba kanalazom a püréket, felöntöm a pezsgővel,
majd a vendég előtt összekeverem. Mivel ilyenkor konzerv barackkal tudom
elkészíteni, így ebbe nem teszek cukor szirupot, de aki édesen szereti, az
tegyen hozzá nyugodtan, bár azt érdemes a sziruppal előre összekeverni. Előnye,
hogy nem csak Valentin napkor fogyaszthatjuk. Érdemes nyáron különböző barakkokkal,
és jéghideg proseccóval kipróbálni.
Egészségünkre!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése