2011. május 8., vasárnap

Zöldsaláta tokaji bazsalikomos borecettel

Egyszerű és gyors zöldsaláta, egy kis zöld-fűszeres tokaji borecettel megbolondítva. Az ízesítésnél vigyázzunk, mert az ecet nagyon aromás, nehogy elnyomja a zöldségek ízét. Ezért is kevertem sima ecettel, így csak kísérőként és illatban van jelen.
Jól illik grillezett húsokhoz, körteként halakhoz és egy könnyebb vacsorának is fogyaszthatjuk.


Öntethez:

- 1 ek tokaji bazsalikomos borecet
- 2 ek 10%-os ételecet
- 3 ek barna cukor, vagy Xukor (nyírfacukor)
- 1 tk (füstölt) tengeri só
- 3 dl víz

A cukrot (vagy Xukort)a sóval összekeverjük az ecetekkel addig míg fel nem oldódnak. Adjuk hozzá a vizet is, keverjük össze jól, és öntsük a salátára, majd alaposan forgassuk össze. 


Salátához:

- 1 szép fejes saláta
- 2-3 db hónapos retek
- 2 db tv paprika
- 1 db kígyó uborka
- 2-3 szem, érett, kemény paradicsom
- 2-3 szál újhagyma
- 8-10 dkg, érett, félkemény sajt
- 1 doboz csemege kukorica (konzerv)



Alaposan mossuk meg a zöldségeket, aprítsuk össze. A kukoricát csepegtessük le, a sajtot pedig kockázzuk fel, kb. akkora darabokra, mint egy kukorica. Tépkedjük össze a saláta leveleket, erre vékonyan karikázott újhagymát. A paprikát és a paradicsomot vágjuk vékonyabb csíkokra. A retket vágjuk félbe, ha esetleg fás a közepe, azt vágjuk ki belőle, és azt is szeleteljük fel. Az uborkát mossuk meg, ha vastag a héja, akkor hámozzuk meg. Vágjuk ujjnyi csíkokra, és azt szeleteljük bele a keverékbe.
Keverjük össze, öntsük rá a dresszinget, és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin