2011. május 1., vasárnap

A Nagyi meggyes mandula tortája (Segítsüti 2011, tavasz)

Ahogy ígértem, a Segítsüti 2011 tavasz-ra felajánlott torta receptje. Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen hogy bekerült a Nagyi kézzel írt receptes füzetébe.
Ajánlom azoknak, akik szeretik a letisztult ízeket, tisztelik a hagyományokat és emlékeznek az otthoni ízekre.



Hozzávalók egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:

Tészta:

15 dkg liszt
½ TK szódabikarbóna
½ TK vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 tojásfehérje
1 csipet (citromos) só
5 dkg porcukor
10 dkg fagyos vaj 

Töltelék:

40 dkg meggybefőtt
4 db babpiskóta, morzsásra darálva
3 TK kukoricakeményítő

Mandula massza.

1 tojás sárgája
7 dkg porcukor
½ TK vanília kivonat
1 dl tejszín
2 EK kukoricakeményítő
10 dkg vágott mandula



Elkészítése:
A lisztet átszitálom, hozzá adom a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A tojásfehérjével és az apróra vágott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha van késes aprítógépünk, abban villám gyorsan elkészíthetjük, anélkül, hogy a vaj meglágyulna. Fóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem legalább 1,5-2 órára.

A meggyet alaposan csepegtessük le. A mandulát egy száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a tésztát, és nyújtsuk ki kerekre, de nagyobbra, mint a forma. A formát kenjük ki egy kis olvasztott vajjal, és terítsük bele a kinyújtott tésztát, és igazítsuk bele. A túllógó részt formázzuk meg legalább 1,5 centi magas peremnek. Böködjük meg a tésztát egy villával és tegyük vissza a hidegre, míg elkészítjük a tölteléket és a mandula masszát.



A lecsepegtetett meggyet hintsük meg a 3 kiskanálnyi keményítővel. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra. A tejszínt keverjük ki a tojássárgájával, a cukorral, a vanília kivonattal és a keményítővel, és keverjük hozzá a mandulát is.
Vegyük elő a formát, az alját szórjuk meg a piskóta morzsa 2/3-ával, erre terítsük el a meggyet, a tetejére pedig a mandulás masszát egyenletesen. A maradék piskóta morzsával hintsük meg a tetejét, ettől jó ropogós lesz, amikor megsült. Tegyük a meleg sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C-ra, és süssük 40-45 percet. Ha megsült, vegyük ki a formából, és tegyük rácsra, azon hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán remek sütemény

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin