2011. április 28., csütörtök

Nyúlpecsenye egyszerűen

Zsírban sütött nyúl lapocka. Az őseink egyik népszerű hús tartósítási eljárása volt, hogy a lesütött húst felöntötték olvasztott zsírral, elzárva a levegő útját, így nem tudott a hús avasodni. Ennek egy kicsit modernebb változata a pecsenyezsírban lesütött nyúl hús (ebben az esetben lapocka). A nyúlhúst lehet egy kicsit bátrabban fűszerezni, mint a szárnyasokat, de vigyázzunk, mert könnyen túlfűszerezhetjük.
Ehhez a készítési módhoz a sertés zsírt ajánlom, mert az nem annyira aromás, mint mondjuk a kacsazsír.



Hozzávalók:
-          50 dkg nyúl hús (lapocka vagy comb)
-          20-25 dkg sertészsír
-          2-3 TK (provanszi) fűszerkeverék
-          Só, bors



Tisztítsuk meg a húst, szárogassuk le róla a felesleges vizet, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. Hagyjuk egy kicsit a fűszeres bevonatban érlelődni.



Keressünk egy akkora edényt, amiben kényelmesen elférnek a lapockák egymás mellett. Kis lángon hevítsük fel a zsírt. Süssük minden oldalát pirosra a nyúlnak, majd tegyünk egy fedőt az edényre, és kis lángon pároljuk még pár percet. Hagyjuk egyben kihűlni.
Tálaljuk fehér kenyérrel vagy bagettel, és adjunk hozzá a pecsenyezsírból is.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

3 megjegyzés:

Díszes Mézes írta...

Ugye nem a húsvéti nyuszi sült? :) Bocsi, morbid vagyok, de a jajj-de-megkóstolnám! után ez jutott eszembe.

Anikó írta...

Igy igaz, az én nagymamámék a háború alatt disznót vágtak és az összes húst lesütötték és nagy zsírosbödönökbe lerakták, ráöntötték a forró zsírt, amikor kihűlt és megdermedt, megfelelően becsomagolva, leásták a kert földjébe, mivel repülőtér közelében laktak a frontok jöttek mentek, hol az oroszok, hol a németek, de legalább ennivalójuk volt, mert nem találták meg, így elvinni sem tudták.
A nyulat imádom, nagyon egészséges, sovány húsú, így sütve majorannával bőven meghintve, de pörköltnek is kiváló, az aprólékjából és a belsőséggel pedig citromos,tárkonyos, tejszínes
levest szoktam főzni. Na az is isteni:-)))))

Max írta...

Ejnye Díszes Mézes, de morbid vagy (-:
Anikó: a régi öregek kitalálták, hogy lehet biztonságos ételtárolásuk. Nagyon szeretem a nyulat, és nem titkolt szándékom, hogy népszerűsítsem.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin