2011. április 15., péntek

Nyúl java, roston, Provanszi zöldséges grillszósszal és aludttejes prószával:

Nyúl java: a nyúl gerince melletti színhús. Puha omlós husi, a nyúl legnemesebb része. Arra kell csak nagyon figyelni, hogy könnyen kiszáradhat ha túl sütjük.



Hozzávalók 4 fő részére:
Nyúl java roston:
-          4 db nyúlgerinc filé
-          3-4 TK mediterrán (só mentes) fűszerkeverék
-          Kevés olaj, só és őrölt bors

Aludttejes kukorica prósza:
-          - 5 dkg sima liszt
-          - 15 dkg kukoricaliszt
-          - 3 dl aludttej (ezt helyettesíthetjük joghurttal, csak annak savanykásabb az íze)
-          - 1 dl tejföl (12%-os)
-          - 1/2 kk. szódabikarbóna
-          - 1 csipet (citromos) só
Tálaláshoz:
-          Kevés dióolaj
-          Apróra vágott petrezselyem zöldje


 

Elkészítése:
Aludttejes kukorica prósza:
A liszteket átszitálom és összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. Az aludttejet kikeverem a tejföllel, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes keveréket. Alaposan összedolgozom, és egy kiolajozott, szögletes formába simítom. Előmelegített sütőben 170 C-on, alsó sütésen sütöttem 30-35 percet.
Tűpróbával ellenőriztem, és miután megsült, kivettem, rácsra fordítottam, és kihűtöttem.


 
Nyúl java roston:
A gerinc filéket 4 egyforma darabra vágom, és előző este bepácolom a só mentes fűszerkeverékbe. Sütés előtt sózom, borsozom, es kevés olajba forgatom, majd rostlapon, vagy serpenyőben szép pirosra sütöm minden oldalát, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki a húst.


Tálalása: egy kb. 6x6 cm-es darabot vágok a prószából, erre halmozok a grill szószból, a tetejére pedig az érmékre vágott nyúl sültet teszem, és külön edénykébe adok még mellé a grillszószból.



Én egy pohárka félszáraz fehérbort innék hozzá.

Jó étvágyat hozzá! 

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom

Szemirámisz írta...

Sosem készítettem még nyulas ételt, de ez istenien néz ki, szivesen megkóstolnám. :)

Max írta...

Finom ám!

Szemirámisz: azonnal kóstolni!!! nagggyon finom!

eSKa írta...

Ez nagyon gusztának tűnik. Én eddig csak a prósza részét ismertem :) Szerintem a husi nélkül is finom. Amúgy kinézetre is gyönyörű.

Max írta...

eSKa! nyuszit még nem kóstoltál? annyira finom!!

Névtelen írta...

Az érdekelne, hogy a prószát milyen méretű formában sütöd.

Max írta...

Kedves Névtelen!

Azért nem írtam méretet, mert attól függ milyen vastagon szeretnénk tálalni. Én egy 22x22 cm-s tepsiben sütöttem.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin