2011. április 25., hétfő

Ízesített sajtos ropi

A vendégvárós sajtos ropi recept egy kicsit átdolgozva. Ha vendégvárásra készülünk, szinte mindig ezt a receptet készítjük. Gyorsan összeállítható, és ha egy kis gyakorlatra teszünk szert, akkor már a vágása is gyorsan megy. Legutóbb joghurtos mártogatós készült hozzá, de magában egy pohár bor mellé is tökéletes rágcsálni való.


Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 13 dkg vaj/margarin
- 1 dl joghurt
- 10 dkg finomra reszelt, félkemény sajt
- só, bors

Ízesítetők (ez a mennyiség az egész adag tésztához való):

Paprikás:

- 2 TK pirospaprika

Zöldfűszeres:

- 1 TK (szárított) petrezselyem zöldje

Kenéshez:

- 1 tojás sárgája



A lisztet átszitálom, a fagyos vajat összevágom kis darabokra. A sajtot a legkisebb reszelőn  lereszelem, és a lisztbe keverem. Kicsi só és bors, majd a lisztes keveréket a robotgép késes aprítójába teszem, bele a vajat is. Pár pillanat alatt morzsásra darálom, és hozzá adom a joghurtot. Keverem, míg összeáll egy kis gombócba. Ha ízesítem, akkor itt teszem bele az ízesítőt, és azt is bele dolgozom.
Kiveszem a tartályból, egy Folpackba csomagolom, és a hűtőbe teszem pihenni legalább egy-másfél órát.




A tésztát négy darabra vágom, és abból keskeny csíkokat (mint egy sál) nyújtok. Megkenjük tojással, és egy derelyevágóval vékony csíkokra vágjuk. Érdemes mindjárt a sütőpapíron csinálni, és csak szépen széthúzkodni a csíkokat, ezzel megspóroljuk az átpakolást. Előmelegített sütőben, 170-180 C-on szép pirosra sütjük. Vigyázat hamar megsül, és a vékonyabb végek hamar barnulnak.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Utólagosan is kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! :-DD

Max írta...

Viszont Neked is kedves Mézigörl!

Bianka írta...

Nagyon ötletes

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin