Izgalmas grillszósz. Hagyjuk darabosra a zöldségeket, így jobban mutatnak tálaláskor. Fogyaszthatjuk hidegen is és melegen is.
Hozzávalók:
- 1 kisebb padlizsán
- 2-3 szál újhagyma vagy póréhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 db tv paprika
- 2 db kápia paprika
- 2-3 db kemény, kisebb paradicsom
- 0,5 l paradicsomlé
- 3-4 EK cukor, vagy Xukor (nyírfacukor)
- 1,5 dl tokaji furmint borecet
- 2-3 TK provanszi fűszerkeverék (vagy: oregánó, kakukkfű, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, tárkony keveréke)
- 2 dl száraz, testes vörösbor
- 2-3 EK olíva olaj
- (füstölt) só, őrölt színes bors
A hagymákat, a fokhagymát vágjuk apróra. A zöldségeket is vágjuk fel, kis kockákra (kb. 1/2X1/2 cm-re). Az olajat hevítsük fel, a hagymákat pároljuk, üvegesre Adjuk hozzá a cukkínit és a paprikákat. Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a padlizsánt. Sózzuk és borsozzuk, és hintsük meg a cukorral. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerkeveréket, vagy fűszereket.
Főzzük össze, öntsük rá az ecetet, forraljuk pár percet, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomlét is. Kis lángon lefedve, időnként megkeverve, főzzük össze, kb. 20-25 percig.
Adhatjuk sültekhez, grillekhez, de jól illik szendvicsekhez is.
Jól záródó üvegben, edényben, hűvös helyen eláll 2-3 hónapig is.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Jó étvágyat hozzá!
Max
1 megjegyzés:
Nagyon tetszik.
Megjegyzés küldése