2011. április 13., szerda

Zöldséges grillmártás, Provanszi ízekben:

Izgalmas grillszósz. Hagyjuk darabosra a zöldségeket, így jobban mutatnak tálaláskor. Fogyaszthatjuk hidegen is és melegen is.


Hozzávalók: 

-          1 kisebb (saláta) cukkíni
-          1 kisebb padlizsán
-          2-3 szál újhagyma vagy póréhagyma
-          1 kis fej vöröshagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          2-3 db tv paprika
-          2 db kápia paprika
-          2-3 db kemény, kisebb paradicsom
-          0,5 l paradicsomlé
-          3-4 EK cukor, vagy Xukor (nyírfacukor)
-          1,5 dl tokaji furmint borecet
-          2-3 TK provanszi fűszerkeverék (vagy: oregánó, kakukkfű, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, tárkony keveréke)
-          2 dl száraz, testes vörösbor
-          2-3 EK olíva olaj
-          (füstölt) só, őrölt színes bors



A hagymákat, a fokhagymát vágjuk apróra. A zöldségeket is vágjuk fel, kis kockákra (kb. 1/2X1/2 cm-re). Az olajat hevítsük fel, a hagymákat pároljuk, üvegesre Adjuk hozzá a cukkínit és a paprikákat. Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a padlizsánt. Sózzuk és borsozzuk, és hintsük meg a cukorral. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerkeveréket, vagy fűszereket. 

Főzzük össze, öntsük rá az ecetet, forraljuk pár percet, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomlét is. Kis lángon lefedve, időnként megkeverve, főzzük össze, kb. 20-25 percig.

Adhatjuk sültekhez, grillekhez, de jól illik szendvicsekhez is.
Jól záródó üvegben, edényben, hűvös helyen eláll 2-3 hónapig is.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

judit60 írta...

Nagyon tetszik.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin