2011. április 7., csütörtök

Só burokban sült csirke


A só burokban sütés, a régóta használt, az agyagban sütés kifinomult, otthoni változata. Lényege, hogy a burok nem engedi a húst kiszáradni, és így saját nedvesség tartalmában párolódik meg. Közben magába issza a felhasznált fűszereket, ízeket. Érdemes ilyenkor használni citromot, és valamilyen (savas) gyümölcsöt, ez lehet alma, körte, barack, mandarin, narancs vagy mangó. Használjunk zöld fűszereket is, ha nincs friss, akkor lehet szárított is, de azt egy kis olajjal keverjük ki, hogy tudjon oldódni.
Fontos tanács még, hogy a sültnek a bőrét teljesen el kell távolítani, mert az érintkezik a sóval. Használjunk durva szemcsés sót, erre tökéletes az ún. kősó. Ha van medvehagymánk, mindenképpen tegyünk a hasába, vagy locsoljuk meg a bőrét medvehagymás olajjal sütés után.



Hozzávalók, egy kb. 1-1,2 kg-os csirkéhez:

- 2 kg só
- 5 dkg lágy vaj
- 1 citrom
- 1 tojásfehérje
- ½ alma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 teáskanálnyi aprított zöld-fűszer: kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, petrezselyem




Mossuk meg a csirkét alaposan, töröljük szárazra. A lágy vajat keverjük ki egy gerezd apróra vágott fokhagymával és egy teáskanálnyi aprított zöld-fűszerrel.
Az ujjunkkal lazítsuk fel a bőrt a mellén, és ez alá tömjük be a vajat. A sót keverjük ki egy tálban a citrom levével, a tojásfehérjével és két teáskanálnyi aprított zöld-fűszerrel. A hagymát az almát vágjuk gerezdekre. A csirke belsejébe tömjük bele a (kifacsart) citrom húsát, az almát, a hagymát, a fokhagymát és két teáskanálnyi aprított zöld fűszert.


Terítsünk ki egy nagyobb fólia lapot agy sütőlapra, ez legalább akkora legyen, hogy utána az egész csirkét tudjuk vele bebugyolálni. Terítsünk el a sós keverékből a fóliára, erre fektessük a csirkét mellével felfelé, majd borítsuk be a maradék sós keverékkel, és tapasszuk a húsra.



Bugyoláljuk be az alufóliába, tegyük be a sütőbe, és 180 C-on süssük két órán keresztül.

Vegyük ki a sütőből, és a fóliát bontsuk ki, de a só burkot hagyjuk. Pihentessük 15-20 percet, majd utána törjük fel a burkot.

Óvatosan szabadítsuk ki a csirkét, de vigyázzunk, mert szétomlik. Szabadítsuk meg a bőrétől, és úgy tálaljuk. Adjunk hozzá friss zöldsalátát és burgonyapürét.



Jól illik hozzá egy laza szürkebarát hosszúlépés. Egészségünkre!

Jó étvágyat hozzá!

Max 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin