2011. április 17., vasárnap

Nyúl kebab, paradicsomos-répás chutney-al és zöldfűszeres gerslivel

Napfény, tavaszi hőmérséklet és erős kényszer kitörni a hosszú télből. Ez csak azt jelentheti, hogy lehet grillezni vagy roston sütni. Érdemes egy kicsit változatosabbá tenni a grill ételeket. Itt van mindjárt ez a nyúl apró húsából készített "kebab".


 
Hozzávalók, 4 fő részére:

Nyúl kebab:

-          50 dkg nyúl aprólék filé
-          2 TK dijoni mustár
-          2 TK magos mustár
-          2 TK provanszi fűszer keverék
-          2-3 TK olaj
-          Só, bors, saslik (bambusz) nyárs

Zöldséges grillmártás: sárgarépás-paradicsomos (chutney)
 
Zöldfűszeres gersli (hántolt árpagyöngy)

-          30 dkg gersli
-          1 EK olaj
-          3 TK zöldfűszer keverék (lehet szárított is)
-          Só, bors, alap lé vagy forró víz


 
Elkészítése:

Kebab:
A nyúlhúst megmosom, átvizsgálom, és az esetleges csont maradványoktól megtisztítom. Felvágom nagyobb darabokra, és egy késes aprítóban megdarálom. Hozzáadom a kétféle mustárt, sózom, borsozom és fűszerezem, majd kevés olajat csurgatva hozzá, pépes masszává darálom össze. Félre teszem legalább 1-1,5 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A nyársakat beáztatom hideg vízben, majd megtörlöm, és vékonyan bekenem olajjal. A darált húsból kis hurkákat formázok, rá a nyársra. Rostlapon vagy grill rácson, kis energián, többször megforgatva megsütjük. A tálalásig melegen tartjuk.



Gersli:
Az árpagyöngyöt leöblítjük, megszórjuk a zöldfűszerekkel, sózzuk és borsozzuk, majd annyi forró alap lében (vagy vízben) amennyi bőven ellepi, 15- 20 percig főzzük. Zárjuk el az energiát, és lefedve hagyjuk még 10-15 percet párolódni, ennyi idő alatt biztosan megpuhul.

Tálalása:

A zöldfűszeres gerslit terítsük el a tányéron, két szélére halmozzunk a szószból, közéje pedig tegyük a kebabot. Személyenként 2-3 nyársat számoljunk. Könnyű, száraz fehérbort ajánlanék hozzá.

Jó étvágyat!

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

7 megjegyzés:

Ami írta...

Hm... ezt szívesen megkóstolnám! :)

Max írta...

Hát Ami sajnálattal kell közölnöm, hogy már elfogyott(-:

Chef Viki írta...

Mesterem, ez állati jó!!!

Max írta...

Köszönöm kedves CV!!!【ツ】

4Gyerek írta...

hű, ez is az Isteni ízorgia kategória. szarvashusiból volt szerencsém enni ilyent, igaz nem nyársra szúrva. ha tehetném, ezt se hagynám ki.

Jutka írta...

Játékra hívlak, nézz be hozzám!

Max írta...

Jutka, köszönöm szépen!

4Gyerek: nekem így nyársra húzva jobban tetszik, megéri pepecselni vele.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin