2011. április 5., kedd

Tavaszi zöldség krémleves

Vegyes zöldségekkel, egy kis tejszínnel és rizzsel besűrítve. Van aki csak finomfőzelék levesnek hívja, de van aki egyenesen rajong érte. Tálaláskor megszórva (szárított) zöld-fűszerrel és egy kis dióolajjal megcsepegtetve igazi tavaszváró hangulatot ad. De erőt adó lehet egy hidegebb téli estén is.
Rakhatunk bele: sárgarépát, fehérrépát, borsót, zöldbabot, paszternákot vagy akár cukkinit is. De ha nem akarunk bajlódni a zöldség hámozással, akkor jöhet a mirelit francia saláta alap vagy zöldség keverék.



Hozzávalók:

- egy kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kg vegyes zöldség (lehet mirelit is)
- 2-3 ek rizs
- 3 ek tejszín
- zöld-fűszerek (szárított, fagyasztott vagy fűszerkeverék), jól illik hozzá a kakukkfű, a borsikafű, a csombor és a tárkony
- olaj, só, bors




A zöldséget előkészítjük, a hagymát apróra felkockázzuk, a fokhagymát pedig lereszeljük. Kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd pirítsuk le a zöldséget is. Ha már a zöldséget bevonta mindenhol a hagymás olajos máz, akkor adjuk hozzá a rizst is, forgassuk jól össze, majd együtt is pirítsuk egy kicsit. Adjuk hozzá a fokhagymát, a zöld-fűszereket, sózzuk és borsozzuk, majd annyi vízzel, ami ellepi, főzzük kis lángon, míg a zöldség megpuhul. Kóstoljuk meg, ha szükséges korrigáljuk. Adjuk hozzá a tejszínt, majd egy merülő mixerrel pürésítsük a kívánt állagra. Forraljuk össze, ha nem szeretjük rusztikus, darabos levest, akkor nyugodtan szűrjük át, vagy passzírozzuk le.

Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst és olíva olajat.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

atira írta...

Ezt kipróbálom !

Max írta...

Atira: érdemes!

Csenge: köszönöm!

Bianka: köszike!

Garffyka írta...

Igen, igen, igen! Kérek én is nagyon szépen! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin