2011. április 19., kedd

Zöldséges grillmártás: sárgarépás-paradicsomos (chutney)

Lassan ideje készülnünk az idei grill szezonra. Dobjuk fel az étkezéséket jó kis grillszószokkal. Könnyen elkészíthetünk komolyabb mennyiséget is, amit sok más ételhez is fel tudunk használni.


 
Hozzávalók:

-          4-5 db, közepes méretű sárgarépa
-          2-3 fej közepes vöröshagyma
-          2 szál újhagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          5-6 db kemény paradicsom
-          4 EK cukor vagy Xukor (nyírfacukor)
-          1,5 dl tokaji tárkonyos borecet
-          2-3 TK aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is)
-          1 TK aprított, szárított metélő hagyma
-          Kevés olaj, só és őrölt színes bors


 
A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral.



Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldfűszereket, a metélő hagymát és az ecetet. Itt tudjuk beállítani, hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni, akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk. Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.
Jól illik grillekhez, sültekhez, szendvicsekbe. Kenhetjük pikáns krémként is, de akár mártogatósnak is kitűnő.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin