Hozzávalók:
- 4-5 db, közepes méretű sárgarépa
- 2-3 fej közepes vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 5-6 db kemény paradicsom
- 4 EK cukor vagy Xukor (nyírfacukor)
- 1,5 dl tokaji tárkonyos borecet
- 2-3 TK aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is)
- 1 TK aprított, szárított metélő hagyma
- Kevés olaj, só és őrölt színes bors
A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral.
Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldfűszereket, a metélő hagymát és az ecetet. Itt tudjuk beállítani, hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni, akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk. Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.
Jól illik grillekhez, sültekhez, szendvicsekbe. Kenhetjük pikáns krémként is, de akár mártogatósnak is kitűnő.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése