2011. június 11., szombat

Kovászolt rozsos buci, magokkal és hagymával

Kovászolt, magas rozs tartalmú tészta. Ne arra a megszokott, könnyű levegős tésztára gondoljunk, hanem a bajor stílusúra. Kicsit tömörebb, kesernyés ízű, laktató és ropogós héjú.
A kovász 12 órán át érleltem, kevés élesztővel, de hogy szép legyen a tészta kevés sikért, adtam hozzá. A gőzös sütésről: azoknál a tésztáknál, ahol azt szeretnénk, hogy megmaradjon a tészta felületén a liszt, ott nem lehet spriccelni. Tegyünk a sütő aljába egy kis hőálló tálkába (kerámia, porcelán, jénai vagy öntöttvas) forró vizet, amikor előmelegítjük, és legyen benne végig a sütés alatt.




Kovász:
-         18 dkg rozsliszt
-         20 dkg langyos víz
-         5 g friss élesztő
-         ½ tk búzasikér

Az élesztőt belemorzsolom egy tálba, leöntöm a langyos vízzel és összekeverem, hogy az élesztő oldódjon fel. Hozzáadom a lisztet és a sikért, belekeverem az élesztős vízbe. Egyenletes állagú, lágy tésztát kapunk, lefedjük, és 12 órára tegyük félre érni. Arra figyeljünk, hogy a hőmérséklet 20 és 30 C között legyen, és huzatmentes legyen a hely.




Tészta:

-         a kovász
-         30 dkg rozsliszt
-         5 dkg rétes liszt
-         10 dkg sima liszt
-         23 dkg langyos víz
-         10 g friss élesztő
-         1 tk só (oldjuk fel a langyos vízben)
-         3 ek napraforgó és lenmag keveréke
-         1 ek szárított hagyma





Gyúrjunk rugalmas tésztát, dagasszuk ki alaposan, a legvégén adjuk hozzá a magokat és a szárított hagymát, majd letakarva kelesszük a duplájára langyos helyen (kb. 20-25 perc). Gyúrjuk át és formázzunk belőle bucikat. Ezt a tészta mennyiséget én négy részre osztottam. Tegyük sütőlapra, és szórjuk meg vékonyan liszttel.
Kelesszük ismét a duplájára, közben melegítsük elő a sütőt. A tetejét vágjuk be egy éles késsel, majd 180 C-on, gőzös sütőben 30-35 perc alatt süssük szép ropogósra. 

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszták a kis cipók !

Max írta...

Köszi. Jól sikerült, már nyoma sincs.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin