2011. augusztus 4., csütörtök

Körtés-bazsalikomos nyúl kolbászka

Frissen kevert, darált nyúlhúsból készített, rostlapon sütött könnyű falatkák. Zamatos körte, ami egy kicsit pikánssá teszi a keveréket, kiegészítve frissen vágott bazsalikommal és rozmaringgal. Tudom, hogy macerás a nyúlcombot kicsontozni, de higgyék, el megéri.  Akinek esetleg fenntartásai lennének a nyúllal, készítse el pulykából vagy csirkéből.
Ha a körténk kicsit szaftos, tegyünk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát a keverékbe, és pihentessük 10-15 percet. Fontos még, hogy a kolbászkák legyenek szobahőmérsékletűek, így a sütéskor a külseje megpirul, de a belseje szaftos, omlós marad. Köretnek adjunk mellé friss, ropogós salátát és joghurtos öntetet. Jól illik hozzá a bazsalikomos vagy mentás joghurtos mártogatós.





Hozzávalók:

50 dkg nyúl hús (csontozott comb és lapocka, finomra darálva)
2 db közepes körte (kb. 30-35 dkg)
1 tojás
2 kisebb fehér hagyma
8-10 levél bazsalikom
1 rozmaring ág
½ csokor petrezselyem
2-3 ek zsemlemorzsa (elhagyható)
Só, bors

Mártogatóshoz:

Bazsalikomos:

2,5 dl natúr joghurt
2-3 ek olíva olaj
5-6 bazsalikom levél
Só, bors

Mentás:
2,5 dl natúr joghurt 
2-3 ek (dió) olaj
1 menta ágacska
Egy csipetnyi reszelt citromhéj
Só, bors 





A kicsontozott nyúlhúst daráljuk, vagy vágjuk késsel apróra. A körtét hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk nagyon apró kockákra. Érdemes keményebb körtével kezdeni, de ha puha a gyümölcs, törjük össze egyszerűen villával. Keverjük össze a hússal, a tojással, majd sózzuk, borsozzuk. Ha kell, itt szilárdítsuk az állagát, mert míg a fűszereket összevágjuk, addig is dolgozik a morzsa.

A bazsalikomot, a petrezselymet és a rozmaringot öblítsük le, majd töröljük szárazra. A rozmaring és a petrezselyem leveleket szedjük le a szárról, és a bazsalikommal együtt vágjuk apróra. Dolgozzuk össze, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk, és tegyük félre pihenni. Míg pihen, készítsük el a mártogatósokat, azok addig érnek, míg a kolbászkák pirulnak a sütőlapon.




Az apróra vágott zöldfűszereket keverjük ki a joghurttal, és a fűszerekkel, majd a végén az olajjal selymesítsük. A mentásnál adjuk hozzá a citromhéjat is, amit érdemes jó apróra reszelni.

Vegyük elő a húskeveréket, és vizes kézzel formázzunk belőle 2 centi átmérőjű kolbászkákat. A sütőlapot/grillrácsot melegítsük elő, majd a kolbászkákat kenjük be vékonyan olajjal, és süssük ropogós pirosra.

A mártogatósokat adjuk kis tálkákban mellé.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:


http://gasztrabbit.blogspot.com/

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nagyot nyelő smiley! Ez valami éktelen finom lehetett!!!

eSKa írta...

Gondolom, bármilyen húsból el lehet készíteni, ki is fogom próbálni. A körtét még soha nem tettem bele a húsba. Nagyon jókat lehet tanulni nálad.
Sajnos szombaton nem tudtam menni, de kíváncsian várom a beszámolódat.
És van egy meglepim számodra, látogass el hozzám légy szíves.

Garffyka írta...

Eszméletlen finom lehet! Mennék hozzád kosztosnak :D
Azon töprengek, nyúlhúsom nincs, de pulykamellel kipróbálom hétvégére.

Max írta...

Köszike!
Lehet pulykából is! Sőt a körte és a csirke is jó barátok, de inkább a combját tenném bele.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin