Testes gyümölcsmártás, adhatjuk pecsenyékhez, süteményekhez és krémekhez is. Készíthetjük friss gyümölcsből vagy mirelitből is. Izgalmassá tehetjük egy kis zöldfűszerrel.
A vörösbor legyen testes, minőségi és a sütés közben igyunk meg egy pohárkával. Csak az íze kedvéért.
Az alap gondolat Mamma, sült vörösboros meggy receptje volt.
Hozzávalók:
- 1 kg erdei gyümölcs keverék (málna, meggy, cseresznye, szeder, fekete és piros ribiszke, szamóca, áfonya, szilva, ringló)
- 4-5 ek barna nádcukor
- 1 tk vanília kivonat, vagy egy rúd vanília, (vagy vaníliás cukor)
- 2-3 dl száraz, testes vörösbor
- 1 tk balzsam ecet vagy vörösbor ecet
- 1 tk apróra vágott kakukkfű és oregáno (el is hagyható)
A sütőt melegítsük elő 180-190 C-ra. A gyümölcsöt terítsük el egy sütőtálban, és szórjuk meg a cukorral. A vanília kivonatot keverjük el a vörösborban, és a felét öntsük a gyümölcs alá.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percet. Fontos hogy süljön, és ne párolódjon.
Adjuk hozzá a fűszereket (ha ízesíteni akarjuk), maradék bort is, keverjük össze, majd süssük még 20 percet. Ekkorra a cukor már karamellizálódik, a gyümölcs pedig összetöpped. Locsoljuk meg az ecettel, és pár percet süssük még. Ha nagyon hígnak találjuk, akkor még 5-7 percet süssük, de résnyire nyitott sütő ajtóval.
Még melegen tegyük jól záródó üvegbe azt amit hosszabb időre szándékozunk eltárolni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
8 megjegyzés:
Nagyon-nagyon finom lehet ! Igen guszta, szívesen megkóstolnám !
A kérdésem közepesen idióta, de mennyire intenzív a vörösbor íze? (alapvetően a vörösboros ételeket szeretjük, de magát a vörösbort -egyelőre- nem)
Előre is köszönöm a válaszodat!
Nagyon finom
Köszönöm! Érdemes kipróbálni. A bor ha tényleg sül, nem párolódik, akkor kisül, csak az aromáját adja át, meg a savasságát. De lehet kevesebb borral is.
Hű a betyárját, de baromi jó! Sütnék mellé egy tömörgyönyör brownie-t... Jó sok étcsokival!
Külön tetszett a mondat, hogy igyunk menet közben egy pohár bort, de csak az íze kedvéért :-DD
Isteni lehet!
Szemi! Köszike!
Viki! ehhez inkább valami könnyűt, mert ez is nehéz, zamatos. Valami könnyű csokis hab vagy piskóta, csoki krémmel.
:) Köszönöm a válaszodat! :) Listára vettem, azt hiszem meg fogom vele lepni a barátaimat:)
Megjegyzés küldése