Magas rozstartalmú, hosszú, egyenes tészta, természetes natúr kovásszal és kefirrel. A natúr kovász használatával megemelhetjük a tészta rozs tartalmát, a megszokott 30% fölé. A tésztához élesztőt adunk és azt kefirrel keverjük. Az így kapott tészta puha bélzetet és finom, nem keserű. A kovász készítését időben kell elkészíteni, ezzel a módszerrel előre kell gondolkodnunk, de az eredményért bőven megéri.
Natúr kovász:
- 8-10 dkg langyos víz
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A vizet és a lisztet alaposan összedolgozzuk, és lefedve, szobahőmérsékleten 48 órát pihentetjük.
Tészta (12 db, kb. 30-35 cm hosszú rúdhoz):
- 20 dkg natúr kovász
- 32 dkg kefir/joghurt
- 1-2 ek méz
- 2 dkg só
- 2 dkg élesztő
- 34 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 20 dkg sima liszt
- 10 dkg rétes liszt (ez is lehet sima liszt)
Lisztezett nyújtólapra borítva, gyúrjuk át, és vágjuk három részre. Nyújtsunk egyenként vékony, nagy téglalapot belőle. Ezeket vágjuk hosszában négy hegyes szögű háromszögre. Szorosan tekerjük, és közben nyújtsuk a kezünkkel. Így kapunk 12 hosszúkás rudat. Takarjuk le, és pihentessük 35-40 percet. Melegítsük elő a sütőt 220-220 C-ra. Készítsünk sütőpapírral bélelt sütőlapot és hármasával vagy négyesével, újra átsodorva olyan hosszúságura, mint a tepsi, sorakoztassuk egymás mellé. Kevés vízzel spricceljük meg, és süssük szép pirosra, kb. 20-30 perc alatt.
Rácson hagyjuk kihűlni. Jól illik vajhoz, mártogatósokhoz, de egy pohár aludttejjel pompás vacsora is lehet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
3 megjegyzés:
Még időben vagyok a kovászhoz, azt hiszem belevágok. Aztán keresek egy lila tehenet a teljes alpesi fílinghez :))
Nagyon finom lehet ez a Gyenesi Óriáskifli :). Meg is próbálkozom vele majd én is, mert nem tűnik túl bonyolultnak az elkészítése. A neve viszont nagyon fantáziadús:)
A tortafagyik isteniek voltak. Somának is jár a dicséret, tudom. Szerintem hagyjátok meg ezeket az ízeket továbbra is a fagyikínálatban, úgy láttam, mások is nyalták rendesen ebben a kánikulában :)
Köszike! Enikő, remélem sikerült közben megcsinálni.
eSKa! Lesznek néha, meg a csokisból is, de nem mindig. Külön köszönet Somának átadva. A névért is külön köszike.
Megjegyzés küldése