2011. augusztus 25., csütörtök

Alpesi pásztorbot (natúr kovásszal)

Magas rozstartalmú, hosszú, egyenes tészta, természetes natúr kovásszal és kefirrel.  A natúr kovász használatával megemelhetjük a tészta rozs tartalmát, a megszokott 30% fölé. A tésztához élesztőt adunk és azt kefirrel keverjük. Az így kapott tészta puha bélzetet és finom, nem keserű. A kovász készítését időben kell elkészíteni, ezzel a módszerrel előre kell gondolkodnunk, de az eredményért bőven megéri.


Natúr kovász:


- 8-10 dkg langyos víz

- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

A vizet és a lisztet alaposan összedolgozzuk, és lefedve, szobahőmérsékleten 48 órát pihentetjük.




Tészta (12 db, kb. 30-35 cm hosszú rúdhoz):


- 20 dkg natúr kovász

- 32 dkg kefir/joghurt

- 1-2 ek méz

- 2 dkg só

- 2 dkg élesztő

- 34 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

- 20 dkg sima liszt

- 10 dkg rétes liszt (ez is lehet sima liszt)



A mézet keverjük el a langyos kefirben, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A liszteket szitáljuk át, keverjük hozzá a sót is. Adjuk hozzá a kefires élesztőt és a natúr kovászt. Dagasszunk belőle puha tésztát, majd letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára (50-60 perc). A folyadék mennyisége változhat a liszt őrlésének minőségétől, így arra figyeljünk, hogy a tésztánk lágy legyen, mert úgy is be fog sűrűsödni, keményedni a tészta.


Lisztezett nyújtólapra borítva, gyúrjuk át, és vágjuk három részre. Nyújtsunk egyenként vékony, nagy téglalapot belőle. Ezeket vágjuk hosszában négy hegyes szögű háromszögre. Szorosan tekerjük, és közben nyújtsuk a kezünkkel. Így kapunk 12 hosszúkás rudat. Takarjuk le, és pihentessük 35-40 percet. Melegítsük elő a sütőt 220-220 C-ra. Készítsünk sütőpapírral bélelt sütőlapot és hármasával vagy négyesével, újra átsodorva olyan hosszúságura, mint a tepsi, sorakoztassuk egymás mellé. Kevés vízzel spricceljük meg, és süssük szép pirosra, kb. 20-30 perc alatt.

Rácson hagyjuk kihűlni. Jól illik vajhoz, mártogatósokhoz, de egy pohár aludttejjel pompás vacsora is lehet.



Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Garffyka írta...

Még időben vagyok a kovászhoz, azt hiszem belevágok. Aztán keresek egy lila tehenet a teljes alpesi fílinghez :))

eSKa írta...

Nagyon finom lehet ez a Gyenesi Óriáskifli :). Meg is próbálkozom vele majd én is, mert nem tűnik túl bonyolultnak az elkészítése. A neve viszont nagyon fantáziadús:)
A tortafagyik isteniek voltak. Somának is jár a dicséret, tudom. Szerintem hagyjátok meg ezeket az ízeket továbbra is a fagyikínálatban, úgy láttam, mások is nyalták rendesen ebben a kánikulában :)

Max írta...

Köszike! Enikő, remélem sikerült közben megcsinálni.
eSKa! Lesznek néha, meg a csokisból is, de nem mindig. Külön köszönet Somának átadva. A névért is külön köszike.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin