2012. január 6., péntek

Édes fonatok (mini fumu, baba kalácsok)

Mini fonott kalácsok, édes babakalácsok és még sok féle névvel illethetnénk ezt a mutatós kelt tésztát.  Készítették egyszerű fumu kalácsként is, a zalai hagyományokra épülő keresztelői (paszita) lakomára is. Készítettek egy szép, míves darabot, ez volt a fumu (baba) kalács.


A fumu feldíszített, baba alakú kalács. A keresztszülők ajándékba vitték a paszitára; néha elérte a méteres nagyságot is. Az olyan anyának, akinek leánya született, feltűnő fiú fumut vittek, egy fiú minden ismertetőjelével. Azt mondták: „Komaasszony, a lányodnak hoztunk egy fiút." Legtöbbször viccesen meg is keresztelték, nevet adtak neki.

Forrás: Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás.

Később, mikor az otthonszülést felváltotta az orvosi felügyelettel, kórházban történő szülés, ekkor ezek a népszokások lassan elkoptak. Néhány hagyományőrző család a szokást fenntartotta, de inkább, több, kicsi fonott babakalácsot sütöttek vagy süttetek a nagyobb fumu helyett.

Készíthetjük édesre vagy semleges tésztával, abban az esetben fogyaszthatjuk a sós fogásokhoz, például kocsonyához egy hideg, téli reggelen.  A készítéskor készüljünk időben elő, a vaj és a tojás legyen szobahőmérsékletű, a tejet pedig langyosítsuk meg.

Hozzávalók, 12 db-hoz:

-          60 dkg kenyérliszt (vagy 20 dkg rétes és 40 dkg sima liszt keverékéből)

-          10 dkg vaj vagy zsír

-          6 dkg cukor (ha semleges tésztát készítünk, akkor csak 2 dkg cukrot tegyünk bele)

-          3 dkg friss élesztő

-          2 egész tojás

-          1 dkg só (ha semleges tésztát akarunk, akkor 2 dkg legyen)

-          2 dl langyos tej

-          Kenéshez: egy egész tojás, felverve

A langyos tejben egy kanál cukorral futassuk meg egy kicsit az élesztőt, ennek 4-5 perc elég, ez idő alatt egy kicsit felhabzik, és elkezd dolgozni az élesztő. Ez így egyfajta gyorskovász.

Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott, gyors kovászt és dagasszunk belőle lágy tésztát. Tegyük egy liszttel, vékonyan meghintett tálba, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.

Borítsuk a megkelt tésztát egy gyengén lisztezett nyújtólapra, és osszuk 12 egyforma részre. Azért nem szabad vastagon lisztezni, mert akkor kérges lesz a kalács külseje a ráragadt liszttől. A tészta darabokat formázzuk gombóc alakúra, és egyesével sodorjuk ki, ujjnyi vastagra. Formázzuk meg a babákat úgy, hogy a rudat középen megfogjuk, a két lelógó szárát pedig csavarjuk össze, majd így tegyük le egy sütőpapírral bélelt tepsire. Formázzuk meg mind a 12 darabot, tegyük két tepsire, és takarjuk le, langyos helyen kelesszük ismét a duplájára.

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tojást verjük fel egy kicsit egy villával, és kenjük le a kalácsok tetejét. Meleg sütőben süssük szép pirosra, de figyeljünk, nehogy megégjen a teteje, inkább vegyük vissza a hőfokot 180 °C-ra, és azon süssük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin