2012. április 9., hétfő

Franciakrémes torta, Zila formában


Régóta tervezett sütemény készült el nálunk. Alapja a családi recepttárból származó krémes receptje, Zila formában dermesztve. Készülhet természetesen normál tepsiben, vagy kerek torta formában is. Pár szó a krémesről. Az egyik legegyszerűbb sütemény, mégis, mintha mítosz venné körül. Ezt a gyengeséget használta ki a híres gyártó cég, és készítette el a tasakos krémes krémet. Azóta zajos sikert aratott, „bolond biztos” termék eléggé megosztotta a sütéssel-főzéssel foglalkozó oldalakat. El kell fogadnunk, vannak, akik szeretik a kényelmi termékeket, és szükségük van az így elért sikerre, édességre. De halkan azt is megkérdezném, nem gyanús, hogy egy tasak és némi tejjel elkészíthetjük ezt a híres magyar édességet? Nem, azért ennél több kell. A most következő recept elkészítése nem sokkal vesz több időt igénybe, mint a tasakos por elkészítése, de a végeredmény garantáltan pótolni fog a plusz időért.




Hozzávalók, a Zila 12 szeletes, kerek tortaformához (vagy ezzel megegyező, ~25 cm-s tortaformához):
25 dkg leveles tészta (lehet mirelit is, de azt időben vegyük ki, hogy felengedjen)
½ l víz
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
2 csomag vaníliás (főzős) pudingpor
5 tojás fehérje
1 csipet (citromos) só
0,25 l tejszínhab
1 tasak habfixáló



Először süssük meg a lapokat. Nyújtsuk ki a leveles tésztát (létezik olyan, ami 6 vékony lapra van gyárilag kinyújtva, azzal egyszerűbb) vékonyra, és vágjunk ki belőle két, a tortaformával megegyező méretű lapot, amit egyenes sütőlapon (pl. pizzaforma), meleg sütőben, 5-8 perc alatt süssük meg. sütés előtt böködjük meg egy kicsit villával, akkor nem lesz hólyagos. Ha könnyíteni szeretnénk a munkánkat, a fedélnek szánt lapot, még sütés előtt vágjuk fel 12 egyforma cikkre. Tegyük félre kihűlni. 


A krémhez egy csipet sóval verjük a tojásfehérjéket kemény habbá. A vizet mérjük ki, és vegyünk ki belőle 4-5 evőkanálnyit, ezt keverjük el a pudingporral. A cukrot és a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot) öntsük fel a maradék vízzel, egy méretes lábosban. Kis lángon melegítsük fel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a csomómentesre kevert pudingport. Főzzük össze, és amikor már besűrűsödött, akkor kis részletekben adjuk hozzá a felvert tojáshabot, amit jól keverjünk el. A formát fújjuk ki a leválasztóval, és töltsük meg a meleg krémmel, közben néha az asztalhoz ütögetve, hogy mindenhol kitöltse. Simítsuk el a krémet a forma tetején, majd óvatosan illesszük rá a kerek lapot. 



Hideg helyre tegyük, hogy megdermedjen, a maradék krémet (nem igazán lehet pontosan kiszámolni, hogy mekkora tojásokkal dolgozunk, és azokból mekkora habot tudunk verni) pedig kanalazzuk kis tálkákba.
Ha kidermesztettük, akkor óvatosan vegyük ki a formából. verjük fel a hideg tejszínhabot, közben adjuk hozzá a habfixálót (ha nem vagyunk elégedettek a keménységgel, akkor adjunk hozzá kevés hideg zselatint, azzal meg lehet kötni). A szeleteket töltsük meg a habbal, majd tegyünk a tetejére a szeletekben megsütött lapokból. Tálaláskor adhatunk hozzá friss gyümölcsökből készített salátát.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Régi, családi recept alapján, köszönet a Nagynéniknek, hogy megőrizték és átadták a recepteket.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin