Nem egy kapkodós étel, időt kell neki hagyni. Kell a
pácolásra az idő, és a sütést se kapkodjuk el, közepes hőfokon tegyük.
Mindenképpen legalább két fajta húst használjunk, és ne sajnáljuk a hagymát, citromot sem.
Ne használjunk a pácoláshoz sót, vagy olyan fűszerkeveréket, ami nem tartalmaz sót.
Hozzávalók:
1 pulyka felső comb
1 pulyka szárny
2 egész csirkecomb
1 egész, csontos csirkemell
3 citrom
6-7 rozmaring ág
egy csipet kakukkfű
3-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
1,5-2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál olaj
Csili pehely, szárított fokhagyma
2 evőkanál kacsazsír
40 dkg mozzarella
Pácolás:
Mossuk és tisztítsuk meg a húst, majd töröljük szárazra. A
szárnyakat a forgónál vágjuk ketté, a pulykacombot a csont mellett vágjuk
ketté. A csirke combot is vágjuk ketté az ízületnél, a mellet vágjuk négy
darabra. A húsokat dörzsöljük be a bors és Csili keverékével. A hagymákat
tisztítsuk meg, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Vegyünk egy nagy üveg tálat,
abba rakjunk le egy réteg húst, erre újhagymát, fokhagymát és rozmaringot (ezt
vágjuk több darabra), majd a többi húst, tetejére a hagymát és még rozmaringot.
Csurgassunk rá, két evőkanál olajat, kézzel egy kicsit keverjük össze, hogy az
olaj mindenhol vonja be. Fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre, legalább 16-18
órára, de egy egész éjszaka sem ront rajta.
Sütés:
A citromot vékonyan hámozzuk meg, és karikázzuk fel, fél
centis darabokra. Vegyünk elő egy méretes serpenyőt, melegítsük fel, és tegyük
bele a kacsazsír negyedét. Vegyük ki a pácból a húst, sózzuk meg körben (ha van
ízesített sónk, használjuk azt, mi narancsos-gyömbéres füstölt sóval csináltuk).
A hús negyedét pirítsuk le, először a bőrös felével kezdve.
Közben készítsünk elő egy akkora tepsit, amiben kényelmesen
elfér majd a hús. A tepsi aljába rakjuk le a pácoláshoz használt hagymából,
fokhagymából és rozmaringból. Erre szedjük rá a lepirított húst, majd pirítsunk
le egy újabb adagot, de tegyünk alá zsiradékot. Süssük le az összes húst,
tegyük a zöldség ágyra, majd rakjuk rá a maradék zöldségeket.
A serpenyő alatt
zárjuk el az energiát, és öntsük bele a bort. Keverjük el, oldjuk fel a pörzs
anyagokat, és öntsük nyakon vele a húst. Tegyük rá a citromok héját, és fedjük
le a citrom karikákkal. Csomagoljuk be alufóliába, és tegyük előmelegített
sütőbe, 160-170 °C-ra, és süssük 80-90 percet.
A mozzarellát csöpögtessük le, és tépkedjük darabokra. Vegyük
ki a húst, szedjük le óvatosan a fóliát, és fedjük le a mozzarella darabokkal.
Tegyük vissza még a sütőbe, és olvasszuk rá a sajtot.
Köretnek párolt rizst vagy burgonyapürét ajánlanák (mondjuk
Démon fajtából), és egy pohár száraz fehér bort (Cserszegi fűszeres).
Tálaláskor mindenkinek jusson a sajtból a citromléből és a szaftból is.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Az alapanyagot a GusztaHús biztosította,
köszönjük.
4 megjegyzés:
Azt kell mondjam, ez totál a szájízem szerint készült :-) Fantasztikus!!!
Mesterem, kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok Nektek!
Drága CV!
Viszont Nektek is! És köszönöm!!
Ó, rögtön éhes lettem, amint megláttam ezt a receptet és képeket! Szuper! :)
Köszönöm! Tetszett is a családnak, lesz még folytatása.
Megjegyzés küldése