2012. április 7., szombat

Mediterrán szárnyas sült, citrommal, újhagymával és zöld fűszerekkel


Nem egy kapkodós étel, időt kell neki hagyni. Kell a pácolásra az idő, és a sütést se kapkodjuk el, közepes hőfokon tegyük. Mindenképpen legalább két fajta húst használjunk, és ne sajnáljuk a hagymát, citromot sem. Ne használjunk a pácoláshoz sót, vagy olyan fűszerkeveréket, ami nem tartalmaz sót.




Hozzávalók:
1 pulyka felső comb
1 pulyka szárny
2 egész csirkecomb
1 egész, csontos csirkemell
3 citrom
6-7 rozmaring ág
egy csipet kakukkfű
3-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
1,5-2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál olaj
Csili pehely, szárított fokhagyma
2 evőkanál kacsazsír
40 dkg mozzarella




Pácolás:
Mossuk és tisztítsuk meg a húst, majd töröljük szárazra. A szárnyakat a forgónál vágjuk ketté, a pulykacombot a csont mellett vágjuk ketté. A csirke combot is vágjuk ketté az ízületnél, a mellet vágjuk négy darabra. A húsokat dörzsöljük be a bors és Csili keverékével. A hagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Vegyünk egy nagy üveg tálat, abba rakjunk le egy réteg húst, erre újhagymát, fokhagymát és rozmaringot (ezt vágjuk több darabra), majd a többi húst, tetejére a hagymát és még rozmaringot. Csurgassunk rá, két evőkanál olajat, kézzel egy kicsit keverjük össze, hogy az olaj mindenhol vonja be. Fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre, legalább 16-18 órára, de egy egész éjszaka sem ront rajta.




Sütés:
A citromot vékonyan hámozzuk meg, és karikázzuk fel, fél centis darabokra. Vegyünk elő egy méretes serpenyőt, melegítsük fel, és tegyük bele a kacsazsír negyedét. Vegyük ki a pácból a húst, sózzuk meg körben (ha van ízesített sónk, használjuk azt, mi narancsos-gyömbéres füstölt sóval csináltuk). A hús negyedét pirítsuk le, először a bőrös felével kezdve. 




Közben készítsünk elő egy akkora tepsit, amiben kényelmesen elfér majd a hús. A tepsi aljába rakjuk le a pácoláshoz használt hagymából, fokhagymából és rozmaringból. Erre szedjük rá a lepirított húst, majd pirítsunk le egy újabb adagot, de tegyünk alá zsiradékot. Süssük le az összes húst, tegyük a zöldség ágyra, majd rakjuk rá a maradék zöldségeket.




 A serpenyő alatt zárjuk el az energiát, és öntsük bele a bort. Keverjük el, oldjuk fel a pörzs anyagokat, és öntsük nyakon vele a húst. Tegyük rá a citromok héját, és fedjük le a citrom karikákkal. Csomagoljuk be alufóliába, és tegyük előmelegített sütőbe, 160-170 °C-ra, és süssük 80-90 percet. 




A mozzarellát csöpögtessük le, és tépkedjük darabokra. Vegyük ki a húst, szedjük le óvatosan a fóliát, és fedjük le a mozzarella darabokkal. Tegyük vissza még a sütőbe, és olvasszuk rá a sajtot.
Köretnek párolt rizst vagy burgonyapürét ajánlanák (mondjuk Démon fajtából), és egy pohár száraz fehér bort (Cserszegi fűszeres). Tálaláskor mindenkinek jusson a sajtból a citromléből és a szaftból is.

Jó étvágyat hozzá!

Max 

Az alapanyagot a GusztaHús biztosította, köszönjük.

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Azt kell mondjam, ez totál a szájízem szerint készült :-) Fantasztikus!!!

Mesterem, kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok Nektek!

Max írta...

Drága CV!
Viszont Nektek is! És köszönöm!!

Gabriella írta...

Ó, rögtön éhes lettem, amint megláttam ezt a receptet és képeket! Szuper! :)

Max írta...

Köszönöm! Tetszett is a családnak, lesz még folytatása.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin