Gazdag (sajnos ma már, ilyen tojás árak mellett nem is
olcsó), igazi ünnepi sütemény. Érdemes a Franciakrémes tortával egyszerre
készíteni, abba kell a fehérje, ebbe pedig a sárgája. A képeken most egy, a
Zila formára készült változat látható, de a recept normál formához, 48 szelet
süteményről szól.
Hozzávalók:
Omlós tésztalap:
30 dkg sima liszt
1 csipet (citromos) só
1 mokkáskanál sütőpor
18 dkg fagyos vaj
9 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy vaníliás cukor
1 tojás
2 evőkanál málna vagy áfonya lekvár
Krémhez:
3 dkg (18 db) lapzselatin
10 tojássárgája
30 dkg cukor
2 vanília rúd
2 evőkanál vanília pudingpor (főzős)
1 l tej
4-5 dl tejszín
Gyümölcs réteg:
2 nagy szem eper
1 banán
2 kivi
3 db fél barackbefőtt
2-3 evőkanál citromlé
8 dkg porcukor
2 dkg színtelen tortazselé por
A tészta alapanyagaiból omlós tésztát gyúrunk, majd
háztartási fóliába csomagolva, hideg helyre tesszük fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Enyhén lisztezett
nyújtólapon nyújtsuk ki, kb. 30x40 cm-s lapnak, majd sütőpapírral bélelt
sütőlapra terítjük. Villával megböködjük, és 15-18 perc alatt megsütjük. A
lekvárt megmelegítjük, és a még meleg lapot lekenjük vele.
A krémhez a zselatinlapokat hideg vízben beáztatjuk. A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, és a kikapart vanília magokkal, majd hozzá keverjük a pudingport és egy deci tejet. A maradék tejet felforraljuk, apránként a kikevert tojásos alaphoz keverjük, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve, sűrűre főzzük. A beáztatott zselatinlapokat adjuk a meleg krémhez, és oldjuk fel benne, majd az edényt állítsuk hideg vízbe, és néha átkeverve, hűtsük ki.
Így néz ki a szögletes formában készült Gyümölcsös-krémes szelet
A tejszínhabot verjük kemény habbá, majd apránként adjuk
hozzá a kihűtött krémhez. A tejszínes-vaníliás krémet kenjük fel a kihűtött
omlós alapra. érdemes egy keretet a tészta köré állítani, így a díszítésnél is
könnyebb dolgunk lesz a zselézéssel.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, és felvágjuk. A porcukrot
kikeverjük a porcukorral, és a banán szeleteket azonnal megforgatjuk benne,
megakadályozva a barnulását.
Átlós csíkokat képezve kirakjuk a gyümölcs szeletekkel, váltogatva,
hogy szép színes legyen. Elkészítjük a tortazselét és ráöntjük a gyümölcsök
tetejére, majd óvatosan, hideg helyre tesszük és kidermesztjük. Ha Zila
formában készítjük, akkor a korpuszt először apróra vágott gyümölccsel töltsük
ki, és arra tegyük a szeletelt gyümölcsöket. Tálaláskor hideg vízbe mártott
késsel vágjuk fel kockákra.
Az adagot természetesen felezhetjük is, vagy a tojást
kiválthatjuk vaníliás vagy tejszínes pudingporral.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Inspiráció: Landra 2004/6
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése