Nagyon szeretjük a zöldséges szószokat, mártogatósokat és
krémeket. Nagy sláger az Ajvar, a Paprikalekvár és a Zakuszka. Végül is a zöldséges krémek a menők most
nálunk. Ez a recept úgy született, hogy készült egy zöldséges-pulykás ragu, de
a zöldség nem kellet bele mind, ezért a feldolgozás mellett döntöttünk. Nincs
pontos recept, mert tényleg maradékból készült, de nem is kell, mert teljesen
az egyéni ízléséhez lehet igazítani. Tehát tökéletes maradékhasznosítás. Mivel
a zöldségek mérete miatt (még ha csak a felét dolgozzuk fel), elég szép
mennyiség lesz, érdemes üvegekbe elrakni.
Készülni fog célzottan is, és akkor az alábbi zöldségek fognak
belekerülni:
hagyma (lehet vegyesen, fehér és vöröshagyma, póré és
újhagyma)
sárgarépa
fehérrépa
paszternák
szárzeller
karalábé
cukkíni
padlizsán
tv és kaliforniai paprika
paradicsom
fokhagyma
gomba (csiperke és egy kis szárított erdei keverék)
Kell még bele:
kevés zsiradék (olívaolaj, vaj, vagy kacsazsír)
száraz fehér bor
paradicsomlé
ecet (lehet bor vagy almaecet, de mindenképpen valami lágy
ízű legyen, én muskotályos borecettel készítettem)
só és frissen őrölt bors
A zsiradékot megmelegítem, és a durvára vágott hagymákat üvegesre párolom benne. A zöldségeket megtisztítom, és egy forma kockákra vágom, majd meghatározom a puhulási sorrendet. Először azokat a zöldségeket kell belerakni, aminek több idő kell a puhuláshoz. Elsőként a sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a paszternákot teszem bele, és azt is megpárolom, és lepirítom egy kicsit. Jöhet a paprika és a szárzeller, ekkor szoktam beletenni a fokhagymát is. Sózom és borsozom, és jöhet rá a bor, egy alapos forralás, majd fedő alatt, kis lángon párolás 5-6 percig. Jöhet a cukkíni, a padlizsán és a paradicsom. Pár perc párolás, és jöhet az ecet. Most egy kicsit forraljuk az ecettel, míg kisimul az ereje. Következik a paradicsomlé és a gomba, majd ismét fedő alatt, kis lángon főzés.
Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk. Merülő mixerrel
pürésítem, és közben előkészítem az üvegeket. Alapos mosogatás, majd pár perc
szaunázás a mikró sütőben. A forrásban lévő mártást az üvegekbe merem, és
rátekerem a kupakot és 5 percre fejre fordítom. Hűvös, száraz helyen, 1-2 hónapig eláll, de
felbontás után mindig tegyük a hűtőbe.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése