2012. május 21., hétfő

Fűszeres sült alma likőr

Szinte minden kamrában, pincében találunk, télről maradt almát. Kicsit töppedtek, néhol barna foltosak, de ízesek és zamatosak. Lehet belőle készíteni pitét, vagy elrakni lesütve a mélyhűtőbe. De készíthetünk belőle egy pompás likőrt, amit ha nyáron jó helyre eldugunk, akkor karácsonya szépen összeérik. Naranccsal is megbolondíthatjuk, de készíthetjük körtéből, vagy birsalmából is.




Hozzávalók:

4-5 téli alma
1 vanília rúd
(barna) cukor
1 liter almapálinka vagy vodka, de izgalmas ízt érünk el, ha ginnel készítjük
szegfűszeg, fahéj, vagy mézes fűszerkeverék




Az almákat alaposan mossuk meg, a hibás részeket vágjuk ki és daraboljuk cikkekre. A vanília rudat vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét. Keverjük össze a cukorral, a szegfűszeggel és a darabokra tört fahéjjal. Ha fűszerkeveréket használunk, akkor azt keverjük össze jól a cukorral.
 Az almákat rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, és hintsük meg jó bőven a fűszeres cukorral. Tegyük a sütőbe és 165-175 °C-on süssük 25-30 percet. 




A meleg, folyékony karamelles almákat egy kanállal szedjük egy öblös üvegbe, és öntsük nyakon az alkohollal. Ha több félét szeretnénk kipróbálni, itt vegyük ketté vagy három részre, és öntsük fel különböző alkoholokkal.
Hagyjuk érni két-három hetet, majd szűrjük át csinos üvegekbe, az aljába tegyünk pár gerezdet a sült almából és a fűszer darabokból. Címkézzük fel, és hűvös helyen hagyjuk pihenni. Ha van kedvünk, hetente megkóstolhatjuk, hogy érnek össze az ízek.

Egészségünkre!

Max

Inspiráció Kaldeneker Gyuritól, köszönöm

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin