2012. július 10., kedd

Marinírozott keszeg

A marinírozás jelentése: pácolás, érlelés, sós, fűszeres, ecetes lében.



Készült ez az étel rántott pontyból, sült szarvas bélszínből, és most paprikás lisztben sült, balatoni keszegből. A lényege az, hogy a pár napos érlelés alatt a kisebb szálkákat szétmarja az ecetsav, a vastagabbakat pedig egy kicsit meglágyítja.



Nemrég volt a Gyenesdiási keszegfesztivál, ott sültek ezek a szép halak, onnan hoztam haza. Előttem sültek frissen, hazahoztam, és hagytam kihűlni teljesen.  Fontos, hogy kellően átsütött, friss hallal dolgozzunk.



Hozzávalók:
4 db közepes, paprikás lisztben sült keszeg
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb újhagyma
1 tv paprika
1 kemény, kisebb sárgarépa
1 teáskanál só
2-3 teáskanál cukor
(színes) bors, babérlevél, koriander mag
2-3 evőkanál borecet
3-4 evőkanál ételecet
1-1,2 l víz

Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a fűszereket. Ha felforrt, zárjuk el az energiát, és adjuk hozzá az eceteket, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Ha a halaknak megvan a feje, azt óvatosan távolítsuk el. Vágjuk fel a paprikát és a sárgarépát vékony csíkokra, a hagymát fél főre, a fokhagymát pedig egyben hagyjuk.



Terítsünk el a zöldségből egy üvegtál aljában, erre fektessük el a halszeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást, majd erre is halmozzunk a zöldségből. Óvatosan csurgatva, öntsük fel a langyos lével, majd fedjük le háztartási fóliával, és tegyük hideg helyre (hűtő), legalább 4-5 napra érni.
Tálaláskor egy szűrőkanállal emeljük ki óvatosan a halszeleteket, és úgy tegyük a tányérra. Szedjünk mellé a zöldségekből is, de mindenképpen adjunk hozzá, puha, friss fehér kenyeret. Jól illik hozzá egy balatoni rozéból készített hosszúlépés. Prosit! Ne feledjük, a hal úszni kíván!

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin