Augusztus 20. az államalapítás
és az új kenyér ünnepe.
Új búzából őrölt lisztet nem
tudtam beszerezni, de sütöttem egy egyszerű kovászolt kenyeret. Az volt a
lényeg, hogy olyan kenyeret süssek, aminek az alapanyagai bárki számára elérhetőek.
Nincs speciális kenyérliszt, kellékek és egyebek. Olyan liszteket használtam,
ami egy nagyobb üzletekben megvásárolható, szárított élesztőt és vizet. Tehát
ezekből az egyszerű alapanyagokból is készíthetünk kenyeret, csak egy kicsit
oda kell figyelnünk. Kell még türelem, egy edény és egy jó sütő. A kovászt
20-22 órát hagytam érni, és utána dagasztottam be tésztát. Nem kenyérsütőben
készült a tészta, kézzel lett bedagasztva. Pár szó a lisztekről. Sima búzaliszt
(BL55) és rétesliszt (BFF55). Ezek mindenhol kaphatóak, igaz nem a legolcsóbb
fajtát használtam, hanem közepes ár fekvésű jó minőségű, magyar lisztet. Bátran
el lehet készíteni, ezzel a recepttel működik.
Már többször közzé tettem a
kedvenc gondolatomat a kenyérsütésről, de azt gondolom, most is megállja a
helyét:
„Próbáltam gyúrni, dagasztani, ez eleinte nehéznek
tűnt, aztán ahogy az ember átvette a ritmust, már lélekből dolgozott.
Figyeltem, hogyan nyúlnak a tésztához az idősebbek, és lassanként élményt
jelentett nekem is, nem mechanikus tevékenységet. Mondták, hogy a
gondolatainkkal magunkat tesszük a kenyérbe. Csodálatos, hogy szellemisége is
van az egésznek. Úgy fogják fel, hogy a természettől kapjuk, Istentől való a
búza, az eső... Bizonyos dolgokért nem kell aggódni, a természet megadja. Ezen
azoknak is érdemes elgondolkodni, akik nem vallásosak. Kaptunk valamit, amit
őriznünk, szeretnünk kell, és továbbadnunk.”
Karáth Anita költő (az Egerszegi,
Zrínyi-gimnázium pedagógusa)
Kovász:
30 dkg rétesliszt
3 dl (30 dkg) kéz meleg víz
1/2 kávéskanál szárított
élesztő
A szárított élesztőt
összekeverem a vízzel, a lisztet átszitálom, és folyamatos keverés mellett
összedolgozom. Nem kell dagasztani, csak keverni, mint a nokedli tésztát.
Fedjük le egy háztartási fóliával, és langyos helyen hagyjuk érni 18-22 órát.
Érdemes egy nagyobb kelesztő tálba tenni, mert akkor abban tudjuk folytatni.
Tészta:
50 dkg sima liszt
2,5 dl (25 dkg) kéz meleg víz
2 evőkanál só
1,5 kávéskanál szárított
élesztő
A lisztet szitáljuk át, adjuk
hozzá a sót és keverjük össze. Az élesztőt szórjuk a kovász tetejére, és
öntözzük meg a langyos vízzel. Keverjük össze egy fakanállal, és közben
adagoljuk hozzá a sós lisztet. Ha kezd összeállni, akkor tegyük félre a fakanalat
és folytassuk tovább kézzel. Gyúrjuk, dagasszuk össze, míg egy lágy, de nem
ragadós tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Ha kell még liszt vagy
folyadék, korrigáljuk nyugodtan. Ha már tetszik a kenyér állaga, lisztezzünk
meg vékonyan egy nyújtólapot, arra borítsuk át a tésztát. Gyúrjuk át, formázzunk
belőle egy cipót, hintsük meg liszttel, és takarjuk le egy ruhával. hagyjuk
kelni 40-50 percet.
Gyúrjuk át a tésztát,
dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd formázzuk ismét bucira. Vegyünk elő egy
akkora lábost, ami még elfér a sütőben, én ezt a ~25 cm átmérőjű, zománcos
lábost használom. Béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük bele a tésztát. Fedjük
le, és így kelesszük 30-40 percet, addig gyújtsuk be a sütőt, (én most sima
gázsütőt használtam, hogy ne legyenek különleges sütési szokások), maximumra
(~220-230 C°).
Ha megkelt a tészta, egy éles
késsel bevágom a tetejét, és meghintem vékonyan liszttel. A bevágás néha
kereszt alakú (megáldjuk a tésztát) vagy mint most is, a búza előtti
tiszteletből kalász minta lett. Az edény tetejét belülről megspriccelem hideg
vízzel, és beteszem sülni. Sütöm 40-45 percet, majd ránézek, egy kicsit
megspriccelem, és fedő nélkül teszem vissza és sütöm még 10-15 percet.
Kiveszem az edényből, és
megkopogtatom az alját, ha kong, akkor megsült. Rácsra teszem és hagyom
langyosra hűlni. Utána letakarom egy ruhával, így ropogós marad a héja.
Tessék nyugodtan kipróbálni,
sikerülni fog, ha a fent leírtak szerint járunk el. Jó kísérletezést és sok-sok
finom falatot kívánok.
Jó étvágyat hozzá!
Max
5 megjegyzés:
Gyönyörű!!!:)))
Köszönöm!
Most érik a kovászom :)
Muszáj neki a 18 óra? 10 óra nem elég???
Probáld meg. Ha felfut a kovász, és buborékos, akkor jó.
Tökéletes lett. Kösz a receptet.
Megjegyzés küldése