2013. május 28., kedd

BBQ oldalas, ahogy Dick szereti

Pácolt, sült oldalas, a barbecue mártásban. Misztikus, amerikai legendás étel, igazítva a magyar sütési szokásokhoz. Köretnek héjában sült újburgonyát és zöldsalátát ajánlok. 
A hús elkészítéshez a saját fűszerkeverékemet használtam (megvásárolható kedvezményes áron a GusztaHús üzleteiben, /részletek a boltokban/ illetve a Max Gastro lelőhelyek fülecskén felsorolt üzletekben), de természetesen helyettesíthető más fűszerkeverékkel is.  


Hozzávalók:

Pácoláshoz:
2 kg oldalas
1 csomag Max Gastro BBQ száraz páckeverék (30g)

Sütéshez:
2-3 evőkanál zsír
3-4 evőkanál száraz, fehérbor
só, bors

Mártáshoz:

5 evőkanál (magos) mustár
 5 evőkanál száraz vörösbor
 5 evőkanál méz
 5 evőkanál ketchup
 3 evőkanál szójaszósz
 2 evőkanál napraforgóolaj
 1 gerezd zúzott fokhagyma
 só, bors


A Max Gastro BBQ száraz páckeverék 

Elkészítése:
Pácolás:
Az oldalast vágjuk 6-8 egyforma darabra, mossuk meg és töröljük szárazra. Dörzsöljük be mindenhol a páckeverékkel, és helyezzük egy fedeles dobozba, majd hideg helyen pihentessük 8-10 órát.
Készítsük el a mártást. Keverjük össze a mézet a mustárral, a vörösborral, a ketchup-l és a szójaszósszal.  Kis lángon kezdjük el melegíteni, közben a fokhagymát reszeljük bele az olajba, majd azt is keverjük a meleg alaphoz. Sózzuk és borsozzuk, és állandó keverés mellett főzzük össze. Forrás után főzzük még 5-8 percet, majd zárjuk el az energiát, és hagyjuk kihűlni.
Sütés:

Egy nagyobb, fedeles sütőedény alját kenjük ki a megolvasztott zsiradékkal, fektessük bele a húsokat. A leszóródott fűszerkeveréket is öntsük a húsra, sózzuk és borsozzuk meg, de arra figyeljünk, hogy a fűszerkeverék is tartalmaz sót. Öntsük alá a bort, tegyük rá az edény tetejét, és előmelegített sütőben 170 fokon, süssük 100-120 percet. Ha letelt az sütési idő, vegyük ki az edényt, és ellenőrizzük a húst. Ha a kés hegye könnyedén beleszalad, vagy a csont már kifordul belőle, akkor kész a sült. Szedjük ki egy szűrőkanállal a húst egy tálra. Az előzőleg elkészített mártással kenjük be még melegen a húst, és hagyjuk pihenni 25-30 percet. Tálaláskor vágjuk 2-3 darabra a húst, tegyük mellé a salátából és a burgonyából is. Italnak adjunk a sütéshez használt borból fröccsöt, jó hideg szódával. 


Tipp és trükk:
-          a mártás hideg helyen, zárt edényben 2 hétig is eltartható, érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.
-          Sütéskor a húst legalább egy órával előbb vegyük ki a hidegről, és szobahőmérsékleten tároljuk addíg.
-          a sütésnél visszamaradt léből, kevés keményítővel besűrítve, pompás mártást kapunk, amivel a sült burgonyát megöntözhetjük.
-          a mártással bekent húst, grill rácson vagy serpenyőben egy kicsit átpiríthatjuk, így még füstösebb, pikánsabb sültet kapunk.
A recepthez a húst a GusztaHús, biztosította, köszönjük.


Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin