Az idei (2013, tavaszi) Segítsütim. Sikeres volt az idei forduló is,
szép összeget gyűjtöttünk ismét össze, a felhasználásról az elszámolás a Segítsüti.hu oldalon megtekinthető. Az ajánlóban
már elmeséltem, hogy ehhez a süteményhez a Nyúli
kirándulás, és a Nagymama receptes füzete volt az inspiráció. A régi
csokoládés kuglóf recept alakult át, némi változtatással. A vörösbor és a
csokoládé régóta barátok, így a házasság hamar létrejött.
Hozzávalók, egy 20 cm-s kuglófformához:
30 dkg lágy, puha vaj (vagy jó minőségű margarin)
30 dkg barna cukor
6 db egész tojás
2 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy 2 tasak vaníliás cukor)
10 dkg 55-60 %-os étcsokoládé
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
20 dkg sima liszt
1 tasak sütőpor
2 evőkanálnyi kakaópor (cukrozatlan)
1 teáskanálnyi mézes fűszer keverék
1,5 dl vörösbor (Nyúl Yorki Kékfrankó 2011) esszencia (3 dl vörösbor,
felére beforralva)
Bevonáshoz: 10 dkg 60-70 %-os étcsokoládé
Elsőként (akár előző este) készítsük el a vörösbor esszenciát. 3 dl, jó
minőségű vörösbort kis lángon forralva, besűrítjük a felére, majd félre tesszük
kihűlni.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vanília kivonattal és a lágy
vajjal. A liszteket összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a
fűszerkeverékkel. Belekeverem a tojásos alapba, és jól összedolgozom. A
csokoládét centis darabokra vágom, és azt is belekeverem a tésztába. A sütőt
előmelegítem 170 fokra, és kivajazom-lisztezem a kuglófformát. Beletöltöm a
tésztát, elsimítom a tetejét, és 55-60 perc alatt megsütöm. Rácson a formában
hagyom 5-10 percet a sütés után, majd kifordítom belőle, és hagyom teljesen
kihűlni. Bevonáshoz a csokoládét megolvasztom vízgőz felett, majd egy kanál
segítségével rácsurgatom a tésztára, és hagyom teljesen megdermedni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése