Fűszeres indiai mártás, adhatjuk grill húsokhoz, vagdalthoz
vagy szendvicsbe. Már kapható az első korai, zamatos sárgabarack, érdemes elkészíteni. A frissessége, a keleti ízvilág pikánssága jól kiegészítik egymást. Jól illik csirkéhez, rizs ételekhez, hamburgerhez. Hangolhatjuk lágyra vagy csípősre, ki hogy szereti. Eltehetjük üvegbe, a hosszú téli estékre.
Elkészítési idő: 60-70 perc
1 kg sárgabarack
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 szárzeller
2 fej fehér hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
ujjnyi (~3-4 cm) darab gyömbér
5-6 evőkanál barnacukor
2 dl fehérborecet
3-4 evőkanál olíva olaj
2 db chili paprika
2 mokkáskanálnyi curry fűszerkeverék
Só, bors és petrezselyem zöldje
A sárgabarackot megmossuk és kimagozzuk, és vágjuk negyedekre. A
répákat, a hagymákat és a gyömbért hámozzuk meg, a chilit pedig magozzuk ki. Vágjuk
a hagymát apróra, melegítsük egy nagyobb lábosba az olajat. Tegyük rá a hagymát
és kezdjük el dinsztelni. Reszeljük rá a fokhagymát, és adjuk hozzá a curry
fűszerkeveréket és kevés vizet. Sózzuk és borsozzuk, közben a répákat vágjuk
apró kockákra. Pirítsuk le azt is a hagymával, adjuk hozzá a cukrot, majd a
barackot.
Keverjük össze alaposan, öntsünk alá még egy kevés vizet, és pároljuk
tovább. Vágjuk fel apróra a szárzellert, a gyömbért pedig reszeljük le. Adjuk
ezt is a barackos alaphoz, keverjük össze, fedjük le, és kis lángon pároljuk
25-30 percet. Keverjük néha össze, majd adjuk hozzá a borecetet és az apróra
vágott chili paprikát. Főzzük még legalább 15-20 percet. Akkor jó a mártásunk,
ha egy kicsit csíp, savanykás, de közben édes is. Zárjuk el az energiát, és még
forrón szedjük kis üvegekbe, majd zárjuk
le, és így tároljuk el.
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése