2013. július 7., vasárnap

Sárgabarack chutney (csatni, mártás)

Fűszeres indiai mártás, adhatjuk grill húsokhoz, vagdalthoz vagy szendvicsbe. Már kapható az első korai, zamatos sárgabarack, érdemes elkészíteni. A frissessége, a keleti ízvilág pikánssága jól kiegészítik egymást. Jól illik csirkéhez, rizs ételekhez, hamburgerhez. Hangolhatjuk lágyra vagy csípősre, ki hogy szereti. Eltehetjük üvegbe, a  hosszú téli estékre. 




Elkészítési idő: 60-70 perc

1 kg sárgabarack
2-3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 szárzeller
2 fej fehér hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
ujjnyi (~3-4 cm) darab gyömbér
5-6 evőkanál barnacukor
2 dl fehérborecet
3-4 evőkanál olíva olaj
2 db chili paprika
2 mokkáskanálnyi curry fűszerkeverék
Só, bors és petrezselyem zöldje

A sárgabarackot megmossuk és kimagozzuk, és vágjuk negyedekre. A répákat, a hagymákat és a gyömbért hámozzuk meg, a chilit pedig magozzuk ki. Vágjuk a hagymát apróra, melegítsük egy nagyobb lábosba az olajat. Tegyük rá a hagymát és kezdjük el dinsztelni. Reszeljük rá a fokhagymát, és adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket és kevés vizet. Sózzuk és borsozzuk, közben a répákat vágjuk apró kockákra. Pirítsuk le azt is a hagymával, adjuk hozzá a cukrot, majd a barackot. 



Keverjük össze alaposan, öntsünk alá még egy kevés vizet, és pároljuk tovább. Vágjuk fel apróra a szárzellert, a gyömbért pedig reszeljük le. Adjuk ezt is a barackos alaphoz, keverjük össze, fedjük le, és kis lángon pároljuk 25-30 percet. Keverjük néha össze, majd adjuk hozzá a borecetet és az apróra vágott chili paprikát. Főzzük még legalább 15-20 percet. Akkor jó a mártásunk, ha egy kicsit csíp, savanykás, de közben édes is. Zárjuk el az energiát, és még forrón szedjük kis üvegekbe,  majd zárjuk le, és így tároljuk el.

Jó étvágyat hozzá!

Max


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin