2014. december 19., péntek

Omlós csokis-almatorta

Az ünnepekre készülődés témájában, az elmúlt napokban, több helyen is beszélhettem a karácsonyi menüsorokról. Az egyik beszélgetésben kielemeztük, hogy a klasszikus menüsorokat felváltotta a könnyedebb, egyszerűbb és egészségesebb ételek sora. Könnyített töltött káposzta, vegyes ízelítők, tejszínes krémlevesek kerülnek az asztalra. Figyelünk arra, hogy ne terheljük meg az emésztésünket a nehéz ételekkel. A desszertek is változnak, a bejglik (tekercsek) készülnek az éppen divatos diétáknak megfelelően. Ebbe a sorba illeszkedik bele ez az almatorta. Előkészíthetjük, frissen és langyosan tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 75-80 perc

25 dkg puha, lágy vaj
12 dkg porcukor
1 nagyobb tojás
20 dkg sima liszt
20 dkg fehér tönköly liszt
1,5-2 dkg vaníliás cukor
1 kávéskanál só

A töltelékhez:

1 kg alma
5-6 dkg barnacukor
10 dkg süthető étcsokoládé
3-4 evőkanálnyi vaníliás pudingpor

1 kávéskanál mézes fűszerkeverék




1. A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral majd a sóval felvert tojással is. Adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. Lapítsuk el és háztartási fóliába csomagolva, tegyük a hűtőbe.
2. Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, és nagyobb darabokra aprítjuk. Összekeverjük a cukrot, a fűszert és a pudingport, majd ebbe beleforgatjuk az almát.
3. Vágjuk össze nagyobb darabokra az étcsokoládét is, és keverjük az almához. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
4. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 28 cm-s tortaformát. A tésztából egy tojásnyi darabot tegyünk félre a hűtőbe. A tésztát nyomkodjuk bele a formába, úgy hogy 3-4 cm magas pereme legyen. Terítsük bele az almás keveréket, és a kis darab tésztát pedig reszeljük rá a tetejére. Forró sütőben 40-45 perc alatt süssük meg. Tálaláskor díszítsük porcukorral és mandulával.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin