Zalai édes tészta, készítették reggelire, vagy tartalmas levesek mellé
második fogásként. A régi konyhákban változatosan fogyasztották a gabonákat.
Köles, árpa és hajdina sok ételben szerepelt. Magas rost, vitamin és nyomelem
tartalma miatt kedvelték, és megtanulták változatosan elkészíteni. A jelen kor
tudatos táplálkozása, szép lassan visszahozza a konyhába a hazai gabonákat. A
helyi/hazai termékek fogyasztói szívesen fogyasztják a bizonytalan származású
rizs helyett. Fedezzük fel újra a régi konyhák egyszerű, zamatos és laktató
fogásait.
Elkészítési idő: 35-40 perc + pihentetés
Fotó: Szeiler Stúdió
1 bögre Biomag hántolt
köles dara
½ liter tej
2 tojás
3-4 evőkanál tejföl
2-3 evőkanál cukor
1 csipet só
kevés zsír vagy vaj a sütőedényt kikenni
lekvár és porcukor a tálaláshoz
Fotó: Szeiler Stúdió
1. A kölest leforrázzuk a forró tejjel és félretesszük hűlni, dagadni.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Ha a dara nem puhul meg, akkor melegítsük fel
a tejjel és főzzük 5-10 percet.
2. A tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A tojás fehérjét a
sóval kemény habbá verjük.
3. Dolgozzuk össze a kölest a cukros tojással, majd lazítsuk fel a
tojáshabbal. A masszát öntsük a vajjal kikent sütőtálba.
4. Tegyünk egy teáskanállal a tészta tetejére tejfölből pöttyöket, és a
süssük meg a meleg sütőben 20-25 perc alatt.
5. Tálaláskor hintsük meg porcukorral, és tegyünk mellé lekvárt.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A bio kölest a Biomag
Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a karácsonyi Kedvenc
Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.
Fotó: Szeiler Stúdió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése