2008. augusztus 20., szerda

VKF!XVIII/1: Alkotótársamtól

Első sorban szeretnék elnézést kérni Ízbolygótól, aki most a VKF!18 háziasszonya, és a kedves Olvasóktól.

Tudom hogy a VKF!18 kiírása szerint a közzétételi nap vasárnap, de sajnos sem szombaton, sem vasárnap nem leszek itthol, ezért választottam az a megoldást, hogy szépen felrakosgatom az elkészült étkekt, illetve összefoglalót.

Természetesen Alkotótársam, Pannicica ismét segítségemre sietett, és a "labormunkát" elvégezte.
Nézzük mit is ajánl nekünk Pannicica:



Zöldségleves túrógombóccal

1 fej vöröshagyma
2 szál répa
1 szál petrezselyem
3 szem krumpli
1 bögre zöldborsó
pici olaj
2 dl tejföl
25 dkg túró
1 tojás
2 ek liszt
só, bors, leveskocka, tárkony (ha van)
citromlé ízlés szerint

A vöröshagymát finomra reszeltem, és a karikára vágott répával, petrezselyemmel olajon, folyamatosan kevergetve átpirítjuk-pároljuk. Felöntjük vízzel, félfővés után beletesszük a kockára vágott krumplit és a borsót. Majdnem készre főzzük, közben ízesítjük sóval, borssal, leveskockával.
A túrót összekeverjük a nyers tojással és a 2 ek liszttel, kicsit állni hagyjuk. Ha a zöldségek majdnem puhák, teáskanállal gombócokat szaggatunk bele, készre főzzük, tárkonnyal ízesítjük. Ha kész, a legutolsó percben a 2 dl tejfölt elkeverjük némi forró levessel, visszaöntjük, és rögtön elzárjuk a gázt, nehogy kicsapódjon! Citromlével tesszük pikánssá.

max kommentje: amikor olvastam először ezt a receptet, az jutott eszembe hogy ez akár egy hideg joghurtos gyümölcs leves/mártás kisérője is lehetne, például ehhez a meggyleveshez.



A fincsi leves után pedig következzék a különleges ráadás:

Túrós párna

25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
pici só

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. A négyzeteket megtöltjük lekvárral, körben lekenjük tojással, félbehajtjuk és villával összenyomkodjuk. A tetejét is lekenjük tojással, kikent tepsibe tesszük, és forró sütőben megsütjük.



max kommentje: készíthetjük az alap tésztát sósan is, és akkor akár egy kis főtt csikehúsból készített, zöldséggel túrbózott krémmel is megtölthetjük.

folyt köv.

1 megjegyzés:

VKOrsi írta...

bejegyzés további beállításainál be lehet állítani a közzététételi időt "bejegyzés dátuma és ideje".
Ha a vasárnapi dátumot adod meg, akkor teszi közzé.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin