2008. augusztus 29., péntek

Mediterrán lassan sült paradicsom:Update

Erről a kedvenc paradicsom tartósítási eljárásról már régebben írtam, de most újra elővettem, mert a piacon isteni lucullus paradicsomokat vettünk, és abból készítettem egy adagot, amit bazsalikommal és egy kis tépett fekete erdei sonkával sütöttem meg.

Biztosan találkozott már mindenki olyan recepttel, ahol (napon)szárított paradicsomot írnak. Az ára csillagászati, ezért közzéteszem az általunk nagyon kedvelt feldolgozási módot. Mivel most tele van a piac jó minőségű paradicsomokkal, érdemes kipróbálni.


Mediterrán lassan sült paradicsom:

5 db közepes paradicsom, félbevágva, a csutkáját elegánsan kanyarítsuk ki,

4-5 gerezd apróra vágott fokhagyma,

tengeri só,

színes őrölt bors,

szárított bazsalikom,

olíva olaj.

Elhelyezem a sütőtálban a fél paradicsomokat, megszórom sóval, a fokhagyma, a bors, a bazsalikom, és végül az olíva olaj, ( ne sajnáljuk, mert amikor elrakjuk akkor úgyis fel kell önteni, hogy ellepje )

Sütőben közepes hőfokon, 120-130 c-on, 2,5 órán keresztül sütjük. Fél időben kivesszük, megforgatjuk, meglocsoljuk.

Ha elkészűlt, hagyom kihűlni langyosra, beleszedem egy kis üvegbe, felöntöm a levével, és mehet a hűtőbe.
Ha alaposan lecsöpögtetjük, akkor fagyasztani is lehet, a leve tökéletes szószokhoz, mártásokhoz.

Szerintem nem érdemes sokat csinálni, mert roppant gyorsan megvan, és akár ma is elkészíthetjük.
A bazsalikom helyett lehet oregano, kakukkfű, provanszi fűszer keverék, tessék csak nyugodtan kisérletezni, garantált a siker.

A mostaniba pár szelet feketeerdei sonkát és pár levél bazsalikomot tépkedtem bele.Egy kis adalék, JancsiBá-tól az olajokról:
.
Kivonat az olaj használatáról: "Az extra szűz olivaolajok, bár egészségesebbek, mint a nem hidegen préseltek, sütés, vagy hevítés során szinte teljesen elvesztik értékes vitaminjaikat, gyógyhatásukat. Ezért sütéshez, főzéshez inkább melegen sajtolt (nem szűz ill. extra szűz) olivaolajat használjunk! Ezekben valamivel kevesebbek a hasznos anyagok, vitaminok, de azokat még sütés után is megtartják!"

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin