Biztosan találkozott már mindenki olyan recepttel, ahol (napon)szárított paradicsomot írnak. Az ára csillagászati, ezért közzéteszem az általunk nagyon kedvelt feldolgozási módot. Mivel most tele van a piac jó minőségű paradicsomokkal, érdemes kipróbálni.
Mediterrán lassan sült paradicsom:
5 db közepes paradicsom, félbevágva, a csutkáját elegánsan kanyarítsuk ki,
4-5 gerezd apróra vágott fokhagyma,
tengeri só,
színes őrölt bors,
szárított bazsalikom,
olíva olaj.
Elhelyezem a sütőtálban a fél paradicsomokat, megszórom sóval, a fokhagyma, a bors, a bazsalikom, és végül az olíva olaj, ( ne sajnáljuk, mert amikor elrakjuk akkor úgyis fel kell önteni, hogy ellepje )
Sütőben közepes hőfokon, 120-130 c-on, 2,5 órán keresztül sütjük. Fél időben kivesszük, megforgatjuk, meglocsoljuk.
Ha elkészűlt, hagyom kihűlni langyosra, beleszedem egy kis üvegbe, felöntöm a levével, és mehet a hűtőbe.
Ha alaposan lecsöpögtetjük, akkor fagyasztani is lehet, a leve tökéletes szószokhoz, mártásokhoz.
Szerintem nem érdemes sokat csinálni, mert roppant gyorsan megvan, és akár ma is elkészíthetjük.
A bazsalikom helyett lehet oregano, kakukkfű, provanszi fűszer keverék, tessék csak nyugodtan kisérletezni, garantált a siker.
A mostaniba pár szelet feketeerdei sonkát és pár levél bazsalikomot tépkedtem bele.
Egy kis adalék, JancsiBá-tól az olajokról:
.
Kivonat az olaj használatáról: "Az extra szűz olivaolajok, bár egészségesebbek, mint a nem hidegen préseltek, sütés, vagy hevítés során szinte teljesen elvesztik értékes vitaminjaikat, gyógyhatásukat. Ezért sütéshez, főzéshez inkább melegen sajtolt (nem szűz ill. extra szűz) olivaolajat használjunk! Ezekben valamivel kevesebbek a hasznos anyagok, vitaminok, de azokat még sütés után is megtartják!"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése