2009. augusztus 29., szombat

Gasztroajándékok: Wok/kínai(s) fűszerkeverék (MP5.6)

Készítettem ajándékot a MorzsikaPartyra a résztvevőknek. Fűszerkeveréket készítettem, kétfélét, az egyik ez a wok fűszerkeverék. Chef Viki már ki is próbálta, és finomnak nyílvánította:-)



Wok fűszerkeverék:
A keleti konyha íz világa, amit bátran használhatunk különféle húsokhoz, zöldségekhez, de akár köretekhez. A húsokhoz a sütés előtt használjuk, min egy pácot, a zöldségekhez és köretekhez a készítés közepén vagy az utolsó fázisában használjuk. Olajjal kikeverve alkalmas pácolásra és utólagos ételízesítésre is.
Hozzávalók, mértékegység az evőkanál:
1 fokhagyma granulátum
1 vöröshagyma granulátum (elhagyható)
½ gyömbér
½ fűszerpaprika
½ fehér bors
½ koriander (ha mag, akkor durvára törve, őrölve)
½ kurkuma
½ kömény
½ fekete bors
½ mustármag (durvára zúzva)
½ babérlevél (szintén összezúzva)
½ cukor
½- 1 só




Robotgép késes aprítójával jól összekevertem és aromazárós dobozba tároltam.


Ha valaki a csípőset szereti, akkor egy kis chilit is tehet bele, de vigyázzunk vele, mert nagyon erős bír lenni.
Az ízesítésnél vigyázzunk, mert az alapkeverék is sós, nehogy elsózzuk.
Amit biztosan kihagytam belőle az a bizonyos kínai só, egy ízfokozó (nátrium-glukamát), de anélkúl is tökéletesen működik.
A fűszerek megvásárolhatók herbáriákban, bioboltokban és akár a multiknál.

8 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Koszonom! Nagyon orvendtunk neki. Meg nem probaltuk ki, de Imo emlegeti a krumplis verziodat! Ugyhogy az lesz.

Chef Viki írta...

A krékeren túl én is tettem már krumplira, a szilvás csirkém mellé köretnek, fehérborral.

Majdnem jobb lett a köret, mint a hús :-))

trinity írta...

Bizony kaptam- még azóta nem főztem kínait, de spórolok is vele:DD
Napokon belül kipróbálom és mégegyszer köszönöm!!!!

Névtelen írta...

Szia Max!
Szeretném karácsonyra a fűszerkeverékedet a konyhatündér barátnőimnek szép üvegben. Meddig áll el? Üvegbe rakhatom?
Válaszod előre is köszönöm
Hugi

Max írta...

Szia Hugi!

Igen rakhatod üvegbe, én is abban tárolom, és ha frissen veszed a hozzávaló fűszereket, akkor nagyon sokáig, legalább egy év.

Névtelen írta...

Szia Max! Még egy kérdés, szerdán csinálom meg ezeket a gasztroajándéknak szánt fűszerkeverékeket. Szóval a kérdés, friss fűszernövényekből csináljam? (nem fogok tudni mindent beszerezni, főleg a provance-inál a medvehagymát).
Még egy kérdés: egy adag kb. mennyi, mert több embernek adom, csak hogy hányszorosát csináljam :)
Üdv.: Hugi

Max írta...

Szia Hugi!

Mindenképpen szárítottból. A medvehagymát is lehet szárítva venni, pl. herbária.
Egy normál adag fűszerkeverék: 2-4 dkg szokott lenni. A 2 dkg, kb. 2 evőkanál, a mennyiséget összadva ez kb. 3-4 adagnyi lehet. Nyugodtan duplázd, vagy triplázd, csak férjen bele a késes tartályba.

Névtelen írta...

Szia Max!
Köszönöm a gyors és korrekt választ, Benned még nem csalódtam.
Ha lesz energiám, akkor beszámolok a műveimről, és a véleményekről.
Hugi

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin