2010. július 1., csütörtök

Sajt torta, rumos szirupos gesztenyével

Sajt torta, rumos szirupos gesztenyével


Visszafogottan édes, remek délutáni desszert. Krémes mascarpone, kakaós talpon, rumos szirupban érlelt gesztenye darabkákkal. Ha nincsen gesztenyénk (nekünk is Garffyka barátom juttatott egy üveggel), vagy nem akarjuk elkészíteni, helyettesíthetjük, áztatott aszalt gyümölcsökkel, vagy kandírozott citrus kockákkal. Ne legyen a tölteléke túl édes, inkább frissítő, illó egy komoly ebédhez, vagy alkalomhoz.

Hozzávalók, 20 cm-es, kapcsos tortaformához:

Talp:

- 10 dkg kakaós, teljes kiőrlésű keksz
- 5-8 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

- 50 dkg mascarpone sajt
- 2 dl (jéghideg) tejszín

A kekszet összetöröm, és az olvasztott vajjal kikeverem. A kapcsos forma alját kibéleljük háztartási fóliával, és abba szépen bele tapicskolom. Hideg helyre teszem, hogy megszilárduljon.
A hideg tejszínből habot verek, a gesztenyét lecsepegtetem, és felkockázom. A mascarponét kikeverem, hozzá adom a felkockázott gesztenye húst, és egy kis sziruppal is ízesítem. Jól kikeverem, majd a tejszínhabbal lazítom. Megkóstolom, ha édesebbre szeretném, akkor még adok hozzá szirupot, de nem sokat, mert nagyon meglágyítja a krémet.


Rákenem a keksz talpra, a tetejét megformázom, (ennyi krémmel, kb. félig van a forma, de ha több krémmel csinálnám, akkor túl tömény lenne), és hideg helyen pihentetem legalább 2-3 órát.
Hideg vízbe mártott késsel körbevágom a formát, és leválasztom. A kést ismét bevizezem, és azzal szeletelem. Nagyon jól, illik hozzá egy csésze habos kakaó.

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Még a sütőt sem kell bekapcsolni :-)

Isteni lehetett!

Mi csirkével ettük meg a gesztenyét, naaaaaaaagyon finom cucc!!!

Jutka írta...

Istenien néz ki, mentem is a receptet :)

Edit (Esc) írta...

Nahat!!!! Ez tutti kedvenc lesz! Meg is csinalom, szinten Garffy fele gesztenyebol :D

Max írta...

CV: ideális nyári édesség, kánikulában

Jutka: szuper lesz, hidd el!

ESC: Te is tartalékoltál? Biztos nyerő!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin