Kovászolt rozsos tészta négy magos keverékkel. 12 órás lassú kovásszal készült. Reggel összekészített kovász, este felhasználva a tészta készítéséhez. nagyon jó lesz a tésztája, igazi "tépkedős" zsemle. A rozslisztet kicserélhetjük Graham lisztre, tönköly búza lisztre vagy ezek keverékére. Érdemes kísérletezni annak aki szereti a rozsos pékárukat.
Hozzávalók 8 db zsemléhez:
Kovászhoz:
- 18 dkg rozsliszt (világos, teljes kiőrlésű)
- 9 dkg rétes liszt
- 30 dkg langyos víz
- 5 g friss élesztő
Egy fedeles tálba (vagy a kenyérsütő üstjében) összekeverem, és lefedve hagyom dolgozni, legalább 12 órát, de lehet akár 16-18 óra is.
A várakozási idő után hozzá dolgozok még:
- 35 dkg sima lisztet
- 10 dkg rozslisztet
- 23 dkg langyos vizet
- 1 evőkanál (szőlőmag/növényi) olajat
- 5-8 g friss élesztőt
- 2 csapott teáskanál sót
- 1-1 evőkanál lenmagot és szezámmagot
- 1-1 evőkanál durvára aprított tök és napraforgó magot
Rugalmas tésztává dolgozom és letakarva hagyom kelni 35-45 percet.
A megkelt tésztát nyolc részre osztom, gombóc alakra formázom, és letakarva kelesztem még 30 percet. Közben bemelegítem a sütőt 200 C-ra. Vizes kézzel megsimogatom a zsemléket, éles késsel (borotva penge) bevágom és a meleg sütőbe teszem. 10 perc után visszább veszem a hőfokot 180 C-ra, és úgy sütöm a zsemléket még 30 percet. Közben egyszer kiveszem, és lespriccelem a tésztát.
Amikor megsült, kiveszem, lespriccelem és rácson hagyom kihűlni. Vajjal megkenve langyosan, életveszélyes!
Jó étvágyat hozzá!
Max
4 megjegyzés:
Nagyon pofásak lettek!
Köszike! Pofás és finom(-:
SZia Max!Ez nagyon jol nez ki!!!Koszonom a sok peksutemeny es kenyer receptet!Ezt is ki fogom hamarosan probalni!udv lindy
Lindy, köszike, és majd mesélj, hogy sikerült!
Megjegyzés küldése