2011. február 24., csütörtök

Só mentes pácolás és fűszerezés

Szeretnénk ha a bepácolt húsunk nem száradna ki? Vagy ha ízesítünk, fűszerezünk azok
csak annyira legyenek sósak, mint mi akarjuk. Észrevettük már, hogy bizonyos ételízesítők,
fűszerkeverékek használatánál, hogy kóstolgatjuk az ételt, úgy érezzük még kellene só, és
aztán egyszerre sós lesz?



Az elmúlt napokban többször is szembesültem a só, a sózás és az ízesítés problémáival.
Megkaptam én is azt a sóról és az annak tartalmát elemező levelet, de megkaptam azt
az állásfoglalást is, amit az OÉTI bocsátott a konyhasóról és annak használatáról.



Több alkalommal is főztem nagy tapasztalattal rendelkező, napi háztartást vezető hölgyek körében,
és sokat beszélgettünk a sóról, és a só tartalmú ételízesítőkről. Szinte mindenki használja az
adriai levegőn érlelt (vagy a játszótereket támogató társát) ételízesítőt, aminek köztudottan
magas a sótartalma.



Szinte minden fűszerkeverék tartalmaz (nem is kis mennyiségben) sót.
Ezzel nincs is gond, hiszen kell a sótartalom, egyrészt az (is) tartósítja a fűszerkeveréket vagy
ételízesítőt. De az viszont már nem mindegy, hogy milyen sót tartalmaz, vagy esetleg milyen
íz fokozót (pl. nátrium-gutamát, amit „kínai só”-ként is emlegetnek) használnak.

Folytatása a: Max Gastro oldalán

2 megjegyzés:

Csiperke írta...

Szia!
Nem reklámot akarok csinálni nekik, csak én nagyon örültem, amikor rátaláltam a Lucullus fűszerekre. Elérhető az ára, és ami a legfontosabb: a legtöbb nem tartalmaz ízfokozót. Van egy-két kivétel, mint pl a sültkrumpli fűszersó, de a többi nagyon jól használható!

Max írta...

Csiperke! Azt gondolom, ha valaki megtalálja a maga ízvilágát és megbízható minőségét, legyen az X vagy Y, akkor használja egészséggel és egészségesen. Csak nézzük már meg mit is eszünk.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin