2011. február 8., kedd

Tyúkláb fánk


Különleges fánk. Kevés élesztővel, viszonylag hamar elkészíthető, és az alakja miatt biztosan az asztal dísze lesz. Egy finom fanyar lekvárral igazi csemege. A formázáshoz segítség Limara bejegyzésében található. Egyszerű de nagyon finom és mutatós, kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom!



Hozzávalók:
-          4 kisebb, egész tojás
-          18 dkg tejföl
-          1 csipet só
-          1 EK porcukor
-          50 dkg liszt
-          1 dkg élesztő



Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Függ a liszt mennyisége a tojások méretétől, és a tejföl víztartalmától, nekem kellet egy evőkanálnyi liszt még, készítsünk a kezünk ügyébe az ún. mankó lisztet. Nagyon jó állagú tésztát kapunk, nem ragad. Letakarva pihentessük egy fél órát. Hat részre osztjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Ezeket vágjuk 7-8 cm-es darabokra. Vágjuk be az egyik végét a feléig, majd a másik oldalról is, de előtte fordítsunk rajta 90 fokot (mintha kovászos uborkát vágnánk be). A két vágást fordítsuk ki egymással szemben, így kapjuk meg a kereszt alakot. Pihentessük még 10-15 percet, majd közepesen meleg olajban süssük ki. Első felét 2-3 percig, ekkor fedjük le az edényt, majd fordítsuk meg a tésztát és már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát is.



A felesleges olajat itassuk le róla. Lekvárral és porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!

Max

6 megjegyzés:

Kricky írta...

de jó! ezt én is kipróbálom! :)

Bianka írta...

Nagyon guszta

Chef Viki írta...

Csip-csip :-) Gyönyörű!!!

Névtelen írta...

Nálunk bába fogának hívják. Nagyon szeretem és gyorsan meg van.
F. Gabi

Max írta...

Köszönöm szépen!

Ami írta...

Milyen guszta! Tetszik!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin