2011. február 8., kedd

Tyúkláb fánk


Különleges fánk. Kevés élesztővel, viszonylag hamar elkészíthető, és az alakja miatt biztosan az asztal dísze lesz. Egy finom fanyar lekvárral igazi csemege. A formázáshoz segítség Limara bejegyzésében található. Egyszerű de nagyon finom és mutatós, kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom!



Hozzávalók:
-          4 kisebb, egész tojás
-          18 dkg tejföl
-          1 csipet só
-          1 EK porcukor
-          50 dkg liszt
-          1 dkg élesztő



Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Függ a liszt mennyisége a tojások méretétől, és a tejföl víztartalmától, nekem kellet egy evőkanálnyi liszt még, készítsünk a kezünk ügyébe az ún. mankó lisztet. Nagyon jó állagú tésztát kapunk, nem ragad. Letakarva pihentessük egy fél órát. Hat részre osztjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Ezeket vágjuk 7-8 cm-es darabokra. Vágjuk be az egyik végét a feléig, majd a másik oldalról is, de előtte fordítsunk rajta 90 fokot (mintha kovászos uborkát vágnánk be). A két vágást fordítsuk ki egymással szemben, így kapjuk meg a kereszt alakot. Pihentessük még 10-15 percet, majd közepesen meleg olajban süssük ki. Első felét 2-3 percig, ekkor fedjük le az edényt, majd fordítsuk meg a tésztát és már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát is.



A felesleges olajat itassuk le róla. Lekvárral és porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!

Max

5 megjegyzés:

Kricky írta...

de jó! ezt én is kipróbálom! :)

Bianka írta...

Nagyon guszta

Chef Viki írta...

Csip-csip :-) Gyönyörű!!!

Névtelen írta...

Nálunk bába fogának hívják. Nagyon szeretem és gyorsan meg van.
F. Gabi

Ami írta...

Milyen guszta! Tetszik!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin