2011. július 19., kedd

Nyúl lapocka vidéki módra

Ismét egy nyulas recept (és most lesz több is). Ez most abból az apropóból született, hogy útjára indult a Nyúl-unk a munkáért program. 


Célja a pályázatnak: hátrányos helyzetű, elszegényedett régiók falvaiban élő családoknak és 10-16 éves gyermekeiknek szól. A kezdeményezés egy nevelő program, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a háztáji gazdálkodás hagyományait, amely hosszútávon kínál lehetőséget a családok megélhetésének biztosítására és életkörülményeik javítására a nyulászkodás segítségével.
A sikeres "vállalkozások" beindítása állandó munkahelyet jelent majd az ott élők és a következő generáció számára, amely elősegíti a falvak gazdasági fejlődését és megállítja azok elnéptelenedését.

Ehhez csatlakozott a Tetrabbit Kft. is. Felkértek a program népszerűsítésre, és olyan receptek elkészítésére, ami kevés, egyszerű hozzávalókból, könnyen elkészíthetőek. Készült is pár recept, az első ez a lapockából készített. Egyszerű, kevés hozzávalóból, kis konyhai rutinnal is elkészíthető étel. Elkészíthetjük csirke (alsó) combból is, és ha van lehetőségünk, akkor egy kicsit variálhatjuk is a hozzávalókat.




Hozzávalók 4 személyre:
-          1 kg nyúl lapocka (első comb)
-          2-3 ek apróra vágott, húsos füstölt szalonna
-          3-4 gerezd fokhagyma
-          2 dl száraz fehérbor
-          Olaj, só, bors
-          Rozmaring, zsálya
-          1 ek vaj (elhagyható)




Mossuk meg a lapockát, és a forgónál vágjuk el, külön választva a laposabb végét a hosszúkástól. Egy lapos edénybe öntsünk olajból és húst még nedvesen tegyük rá. A fokhagymát, a szalonnát vágjuk darabokra, a fűszereket aprítsuk fel. Sózzuk és borsozzuk meg a húst, adjuk hozzá a fokhagymát, a szalonnát és a zöldfűszereket. 




Lassan pirítsuk, mikor már kezd a hús pirulni, keverjük át és öntsük fel borral. Fedjük le, és főzzük puhára (kb. 20-25 perc). A vajat a végén adjuk hozzá, ezzel a mártást selymesítjük.
Tálalhatjuk sós vízben főtt burgonyával, de hidegen pha fehér kenyérrel is nagyon finom.

Tipp: dúsíthatjuk egy kis gombával. A feldarabolt gombát (ez lehet csiperke, barna csiperke, rókagomba) az utolsó 8-10 percben adjuk a húshoz, így pont megpuhul, és átadja az ízét a ragunak.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez annyira Te vagy :-) Ha segíteni kell, Max máris ott terem!

A nyuszkó pedig nagyon frankó lett, felettébb kedvelem az ilyen egyszerűségében nagyszerű ízeket! Jöhet(ne) :-)

Max írta...

Egyszerűségében rejlik nagysága, szokták mondani. Finom volt, kár hogy nem tudtad megkóstolni. Köszike!

Ízlésszindróma írta...

Ez most kipòbàlom ☺köszii

Névtelen írta...

Nagyon finom lett.

Max írta...

Örülök, ha jól sikerült.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin