2011. szeptember 23., péntek

Anna diós tekercse

Szeptember 17-én Dióskálon jártam. Itt rendezték a diós települések találkozóját. Már a faluba beérve látszódott a hatalmas sátor, és a sétálgató emberek. A faluház előtti részen volt a rendezvény központja, itt lettek felállítva a diós települések bemutatkozó asztalai is.
Nem kirándulás volt a cél, hanem felkértek a diós sütemények versenyének zsűrizésére. A nem könnyű feladat több mint két és fél órát vett igénybe. Jobbnál- jobb süteményeket kóstoltunk. Nehéz volt kiválasztani a legjobbakat, de azért sikerrel jártunk. a legjobbnak ítélt sütemények receptjeit elkértem, hogy közzétegyem itt is.


A nyertes sütemény receptje:

Anna diós tekercse


Hozzávalók:

-50 dkg liszt
-6 dkg porcukor
-5 dkg vaj
-2,5 dkg élesztő
-0,5 dkg konyhasó
-2 db tojássárgája
-kb. 2,5 dl tej

Tetejére

-15-20 dkg dió
- 15-20 dkg porcukor



A tejet melegítsük fel mintegy 40°C-ra. Körülbelül 0,5 dl tejjel készítsünk kovászt.Többszöri kevergetéssel elősegítjük lazítószer szaporodását. 25 perces állás után -előkészített anyagokhoz hozzáadva alaposan elgyúrjuk. Majd egy fél órát kelesztjük meleg helyen,eszt követően át gyúrjuk és tovább kelesztjük.



Közben 15-20 dkg diót darálunk és ízlés szerint cukrozzuk. Ha tészta megkelt kisodorjuk egy ujjnyi vastagra,Tetszőleges csíkokat vágunk belőle. És a cirok szárat beolajozva, feltekerjük rá a tésztát.Tojással megkenve a diós cukorba forgatjuk és sütjük.

Egyszerű, nagyon jó állagú tészta, és az ízesítése is nagyon finom volt. Gratulálunk!

Jó étvágyat hozzá!

Anna és Max

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jó lehetett Neked a sok finomságot nézegetni és kóstolgatni! Nagyon guszta ez a diós sütemény, pont most sikerűlt diót vennem, lehet hogy kipróbálom !

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin