2012. január 1., vasárnap

Kovászolt, ropogós kifli

Kovászolt ropogós, reggeli kifli, ezzel borzoltam a kedélyeket a Facebook oldalamon, és akkor ígéretet tettem, arra, hogy adok receptet, sőt, ez lesz az első recept az újévben. Öreg-tésztával készített kifli. Az öreg-tésztáról már sokat beszéltem, most is van a hűtő aljában. Igazából az öreg-tészta is egy, hosszan, hidegen érlelt kovász. Ha otthoni kenyér sütésre adjuk a fejünket, előbb-utóbb meg kell vele ismerkednünk. Használhatjuk a kenyerek és péksütemények tésztájába, nagyon jó hatással van a kelési folyamatra, csodás dolgokat lehet vele készíteni. Például ezt a kiflit. Fontos tudni, itt nem használtam semmi más anyagot a megszokottakon kívül. Itt nem volt aszkorbinsav, burgonyapehely és sikér. Viszont kenyér lisztet használtam, igazit, frissen őröltet, egyenesen a pékségből veszem. Van egy ismerősöm, egy kis házi péksége van Keszthelyen, nála vettem, cserébe a Pillangó receptjéért, mehetek ha lisztre van szükségem. Ha nincs kenyérliszt a háznál, akkor lehet 1/3 rétesliszt és 2/3 sima liszt keverékéből készíteni a tésztát.



Hozzávalók, 16 db-hoz:

- 25 dkg öreg-tészta
- 50 dkg liszt
- 32 dkg langyos víz (amit a kezünk elbír)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
- 1 evőkanál olaj



A hozzávalókból dagasszunk lágy, rugalmas tésztát, dolgozzuk ki alaposan, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba. Kenjük meg a tészta tetejét is olajjal, és takarjuk le. Hagyjuk pihenni 1-1,5 órát. Terítsük egy nyújtó lapra, lehetőleg műanyagra, (vagy a fa nyújtólapot takarjuk le háztartási fóliával), dolgozzuk át, és takarjuk le 20 percre. Gyúrjuk át ismét, majd osszuk fel 16 részre. Formáljunk belőle gombócokat, és ismét, letakarva pihentessük 20-30 percet.


Egyenként a gombócokat nyújtsuk ki oválisra, majd jó szorosan tekerjük fel, és egy kicsit sodorjuk is meg. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és patkó formára igazítjuk.a tészta mennyiséget érdemes két lapon sütni, látványosan fog nőni a sütőben. Ekkor takarjuk le ismét, és pihentessük, míg a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
Tegyünk az aljába kis hőálló tálkába forró vizet, és azzal gőzösítsük be. Tegyük a meleg sütőbe, de előtte a kifliket spricceljük meg egy kis hideg vízzel. Süssük szép pirosra, majd mikor kivettük, újra spricceljük meg egy kevés hideg vízzel. ettől lesz szép fényes és ropogós a héja. Hagyjuk egy kicsit a tepsin, majd rácson hűtsük ki. Vigyázat, csúnya gyomorfájás lehet ha melegen felfaljuk!

Jó étvágyat hozzá!

Max 

3 megjegyzés:

Csuri írta...

Gyönyörűek a kiflik.
Nagyon boldog új évet kívánok.

Max írta...

Köszönöm és Neked is viszont!

Alíz, Erdélyből írta...

Békés, boldog, gasztrokalandokban bővelkedő Új Esztendőt kívánok!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin