2012. május 13., vasárnap

Mediterrán Tapas

Tapas(ztalatok). Azért a mediterrán világban tudnak valamit, ezt már régebben sejtettem. Beszélgetős, laza borozáshoz-sörözéshez adnak egy olyan kísérőt, ami változatos, de mégis egységes. Könnyedén tudja az adott ház ízeit a séf átadni az étellel. Jól lehet a specialitásokat felhasználni, ez lehet egy különleges pácolású sonka, egy puha, ízletes füstölt hal, vagy éppen eredet védett olajbogyó. Ez ihlette a II. Andalúz receptversenyre készített vegyes ízelítőmet. 
Tapas: Jellegzetes mediterrán előétel, parti falat illetve borkorcsolya. falatnyi különlegességek, jellegzetes hozzávalókkal, de itthon is elkészíthető kivitelben. Változatos ételt állíthatunk össze, és egy nagy tálon tálaljuk fel. Színes, és ízletes, jól illik hozzá egy pohár hűvös rozé.




Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes paradicsom
4 fürjtojás
10 dkg Carchelejo Serrano sonka csont nélkül
2 db saláta cukkíni
10 dkg magozott fekete olajbogyó
20 dkg krémes joghurt
2 evőkanál vörösbor ecet
10 dkg csirkemell sonka
5 dkg érlelt krém fehér sajt
10 dkg magozott, mamut zöld olíva bogyó
10 dkg füstölt pisztráng
6-8 szelet bagett vagy szendvics kenyér
bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, olíva olaj, só, bors, chili pehely, fokhagyma




A paradicsomok tetejét levágjuk, és a belsejét kivájjuk. A kivájt belsőt egy tálba tegyük félre. csepegtessünk a paradicsomra pár csepp olíva olajat, és tegyünk bele egy-egy fürjtojást. Vágjunk apróra zöldfűszert, és minden tojás tetejére tegyünk egy csipetnyit. Egy hőálló tálat vékonyan olajozzunk ki, és abba ültessük be a paradicsomokat. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, süssük 15-20 percet. Langyosan tálaljuk.




Az egyik cukkínit egy hámozóval vágjuk csíkokra, hintsük meg sóval és borssal, és kevés olajon süssük meg mindkét oldalát, majd hagyjuk langyosra hűlni. A sonkát szeleteljük szép vékonyra, és a sült cukkínivel tekerjük fel, tűzzük meg egy fogpiszkálóval, és egy fekete olajbogyóval. Rendezzük egy tányérra.
A zöld mamut olajbogyót vágjuk ketté, tegyünk bele egy kocka krém fehér sajtot, burkoljuk be egy félbe vágott csirke sonka szelettel, és tűzzük meg fogpiszkálóval. Pirítsuk meg a szendvics kenyeret, és abból vágjunk talpat, abba tűzzük bele, hintsük meg chili pehellyel és tegyük tányérra. 



A másik cukkínit vágjuk centis darabokra, és kevés olajon pirítsuk le. Sózzuk és borsozzuk, majd meglocsoljuk pár csepp vörösbor ecettel. Fél keményre pirítjuk, majd a serpenyőben hagyjuk langyosra hűlni. Keverjük össze a krémes joghurttal, és pár csepp olíva olajjal. Kis tálkákban szervírozzuk, a tetejét hintsük meg apróra vágott zöldfűszerrel.
A kivájt paradicsom belsejét törjük össze villával, sózzuk és borsozzuk. Vágjuk a maradék füstölt sonkát, a csirkemell sonkát és a füstölt halat csíkokra. A pirított kenyerekből vágjunk falatnyi háromszögeket. Tegyünk mindegyikre a paradicsomból, levével együtt, majd mindegyikre halmozzunk a csíkokra vágott húsokból. Vágjunk a maradék zöld olíva bogyóból karikákat, tegyük rá, és hintsük meg apróra vágott zöld fűszerrel. Tálaljuk egy nagyobb, lapos tányérra, és adjuk hozzá a maradék olajbogyókat.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Angiii írta...

Fenseges!!!Koszi Max h megosztottad!Mar hianyzott a blogod,jo h ujbol irsz!

Max írta...

Köszönöm! Vagyok, csak kezdődik a fagylalt szezon, és ilyenkor kicsit több a dolog, de jövök és leszek:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin