Kezdő háziasszonyoknak (is) ajánlom ezt az egyszerű
receptet. A mostanában oly divatos sajttorták egyszerűsített változata. Nincs
tészta alap, és nem kell sok kellék sem az elkészítéséhez. Ízletes sütemény, és
akkor is jól használhatjuk, mikor váratlan vendég állítanak be. Ízesítése jól
variálható, érdemes kipróbálni vérnaranccsal vagy Meyer citrommal.
Pár gondolat a sűrített tejről. Ez nem a tubusos, cukros változattal készült, hanem az un. kondenzált változattal. Üveges, fél literes kiszerelésű, és annyit fontos róla tudni, hogy a tejet a felére sűrítik, tehát 2 l tejből, egy liter sűrített tej készül.
Hozzávalók:
60 dkg natúr krémsajt
8 tojás
20 dkg porcukor + a tálaláshoz
0,5 l sűrített tej (cukrozatlan)
18 dkg liszt
1 nagyobb narancs
1 citrom
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
a sütőedény kikenéséhez kevéske vaj
A narancsot és a citromot alaposan mossuk és szárítsuk meg.
A narancs és citrom héját reszeljük bele a sűrített tejbe. Kis lángon
melegítsük össze, de ne forraljuk! Ha már meleg, zárjuk el az energiát, és
adjuk hozzá a cukrot és oldjuk fel benne, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 170 C°-ra, a sütőedényt pedig kenjük
ki alaposan vajjal. Én ehhez a mennyiséghez egy 30 cm átmérőjű, üveg piteformát
használtam, ami ~ 6 cm magas. Ezt teljesen ki is tölti a tészta, tehát minimum
ekkora legyen az, amiben sütünk.
Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a krémsajtot, facsarjuk
bele a narancs és a citrom levét is, bátran mehet bele a gyümölcs húsa is.
Adjuk hozzá a vanília kivonatot és keverjük habosra. A tojásokat kettesével
adjuk hozzá, és dolgozzuk jól össze. A lisztet szitájuk át, és adjuk a krémhez,
keverjük össze, majd jöhet a langyos tejszínes szirup is. Keverjük össze
alaposan, majd öntsük a híg tésztát a formába. Tegyük a meleg sütőbe, és süssük
35-40 percet. A sütés közben a tészta széle megemelkedik, de mikor kihűl,
szépen visszasüllyed, és egyenes lesz a teteje.
Hagyjuk a formában kihűlni, sőt egy éjszaka pihenés
határozottan jót tesz neki. Porcukorral
megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2 megjegyzés:
szia ! nagyon tetszik a a recept, viszont honan szereztél kondenzált tejet? Én eddig sehol sem találtam
Szia! Ehhez a recepthez az ALD*-ban kapható változatot használtam, ott mindig kapható.
Megjegyzés küldése