2012. október 15., hétfő

Narancsos sajttorta


Kezdő háziasszonyoknak (is) ajánlom ezt az egyszerű receptet. A mostanában oly divatos sajttorták egyszerűsített változata. Nincs tészta alap, és nem kell sok kellék sem az elkészítéséhez. Ízletes sütemény, és akkor is jól használhatjuk, mikor váratlan vendég állítanak be. Ízesítése jól variálható, érdemes kipróbálni vérnaranccsal vagy Meyer citrommal.
Pár gondolat a sűrített tejről. Ez nem a tubusos, cukros változattal készült, hanem az un. kondenzált változattal. Üveges, fél literes kiszerelésű, és annyit fontos róla tudni, hogy a tejet a felére sűrítik, tehát 2 l tejből, egy liter sűrített tej készül.




Hozzávalók:

60 dkg natúr krémsajt
8 tojás
20 dkg porcukor + a tálaláshoz
0,5 l sűrített tej (cukrozatlan)
18 dkg liszt
1 nagyobb narancs
1 citrom
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
a sütőedény kikenéséhez kevéske vaj






A narancsot és a citromot alaposan mossuk és szárítsuk meg. A narancs és citrom héját reszeljük bele a sűrített tejbe. Kis lángon melegítsük össze, de ne forraljuk! Ha már meleg, zárjuk el az energiát, és adjuk hozzá a cukrot és oldjuk fel benne, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 170 C°-ra, a sütőedényt pedig kenjük ki alaposan vajjal. Én ehhez a mennyiséghez egy 30 cm átmérőjű, üveg piteformát használtam, ami ~ 6 cm magas. Ezt teljesen ki is tölti a tészta, tehát minimum ekkora legyen az, amiben sütünk.

Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a krémsajtot, facsarjuk bele a narancs és a citrom levét is, bátran mehet bele a gyümölcs húsa is. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és keverjük habosra. A tojásokat kettesével adjuk hozzá, és dolgozzuk jól össze. A lisztet szitájuk át, és adjuk a krémhez, keverjük össze, majd jöhet a langyos tejszínes szirup is. Keverjük össze alaposan, majd öntsük a híg tésztát a formába. Tegyük a meleg sütőbe, és süssük 35-40 percet. A sütés közben a tészta széle megemelkedik, de mikor kihűl, szépen visszasüllyed, és egyenes lesz a teteje.

Hagyjuk a formában kihűlni, sőt egy éjszaka pihenés határozottan jót tesz neki.  Porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia ! nagyon tetszik a a recept, viszont honan szereztél kondenzált tejet? Én eddig sehol sem találtam

Max Gastro írta...

Szia! Ehhez a recepthez az ALD*-ban kapható változatot használtam, ott mindig kapható.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin