A nyár elején lezajlott, Andalúz főzőkurzuson
tanultuk ezt a receptet, ami annyira tetszett, hogy többször elkészítettük már
itthon is. Nagyon jól visszaadja a citrusok és a fűszer ízét a sült tej, ésha
nincs kedvünk a ropogós keksszel pepecselni, akkor is érdemes elkészíteni.
Fontos megjegyezni, hogy a sütéshez olíva olajat használtunk, és azzal is
érdemes készíteni. Próbáltuk napraforgó olajban kisütni, de azzal nem lett jó, nem
volt olyan ropogós a sült tej külseje. Jól variálható a fűszerezése, a közelgő
ünnepekre is lehet hangolni, vagy egy kicsit frissebb fűszerezéssel, például
levendulás cukorral, a nyarat megidézni.
HOZZÁVALÓK:
A sült tejhez:
½ liter tej
2 tojás
100 g cukor
1 rúd fahéj
1 narancs
1 citrom
Tojás és liszt a bundázáshoz
Porcukor és őrölt fahéj.
Olíva olaj a sütéshez.
A citrusos kekszhez
50 g aprított mandula
40 g olvasztott vaj
50 g cukor
15 g liszt
1 narancs
1 citrom
Cointreau
likőr
ELKÉSZÍTÉS
A sült tej:
Felforralunk az 0,5 liter tejet a fahéjrúddal
és egy fél narancs és citrom héjával. Egy tálban összekeverünk 2 tojást 100
gramm cukorral és 75 gramm kukoricakeményítővel. Mikor a tej elkezd forrni,
leszűrjük a tojásos keverékbe. Elkeverjük, és újra visszaöntjük abba a lábosba,
amiben előzőleg a tejet főztük. Folyamatosan kevergetjük, míg fel nem forr.
Egy nagy tepsi alját befedjük folpackkal és a
sült tej masszáját szétterítjük benne. Letakarjuk még egy folpackréteggel és
hagyjuk kihűlni először szobahőmérsékleten, később pedig a hűtőben. Ha kihűlt
darabokra vágjuk, és először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba és
kisütjük olívaolajban. Papírtörlőre szedjük, leitatjuk, majd meghintjük őrölt
fahéjjal és porcukorral.
A citrusos keksz:
Megolvasztjuk a vajat a mikrohullámú sütőben (vagy előző nap kikészítjük a konyhapultra, és eléggé visszalágyul),
majd elkeverjük a cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk fél narancs reszelt héját
és egy pici citromhéjat. Hozzáadunk egy pici facsart narancslevet, egy kiskanál
Cointreau likőrt és hagyjuk a masszát 20 percig hűlni.
Egy kanál hátuljának a segítségével kis
korongokat egy konyhai szilikonlapon vagy egy sütőpapírral borított sütőlapon.
Egy kis darabolt mandulával megszórjuk, majd 180º C-os hőmérsékleten 5-8 percig
sütjük, amíg szép színe lesz.
Tálaláskor a kekszet tegyük a sült tej mellé
(ne úgy, mint ahogy mi a Ritával, a fotózáshoz betálaltuk, mert a meleg sült
tej meglágyítja a ropogós kekszet).
Jó étvágyat hozzá!
Max
Az eredeti receptet az Extenda biztosította, köszönjük.
1 megjegyzés:
Ez nálunk is nagyon bejött:)Tényleg megéri elkészíteni!
Megjegyzés küldése