2012. október 22., hétfő

Karfiolropogós


Sokáig elérhető idényzöldség, hosszú termési időszakkal (májustól-októberig megtalálható a piacokon). Az egyik olyan virágrügy, amit sülve-főve fogyasztunk.
A karfiol és a brokkoli őshazája Kis-Ázsia, a Földközi tenger partvidéke és Ciprus. Mindkét növény ősi káposztafélék válogató szaporításával, alakításával jött létre.
A karfiolt először az i.e. VI. században említik, s bár a Szíriából származó változatok már a XII. században eljutottak Spanyolországba, az angol és a francia piacra csak az 1600-as évek elején került. Innen terjedt ezután Európa belseje, illetve az amerikai földrész felé.
A karfiol élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény. Értékessé teszi magas ásványi anyag (pl. kálium), folsav- és C-vitamin tartalma. Kéntartalmú, illetve indol-vázas vegyületei hatékonyan segítik szervezetünk védekezését a rákos megbetegedések ellen. Elősegíti a máj lebontó, salaktalanító munkáját. Fogyasztása csökkenti a prosztata- és más daganatok kialakulásának esélyét.


Nagyrészt levesként vagy rántott verzióban készül, bár ez utóbbi elkészítését macerásnak tartják a panírozás miatt. Íme, az egyszerűbb változat, ahol a panírozást elrejtjük egy kicsit.  




Hozzávalók:

½ fej karfiol
3-4 szelet puha, fehér szendvicskenyér
1 közepes tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
pár csepp fehér borecet (pl. tokaji furmintból)
só és őrölt színes bors, a sütéshez olaj

A karfiolt bontsuk rózsákra, és annyi vízben, amennyi ellepi, finoman sózzuk meg és tegyük fel főni. Főzzük puhára, és szűrjük le. A levet, amit leöntöttünk róla, ne öntsük ki, tegyük el, akár a fagyasztóba, mert jól felhasználható akár egy mártás felöntéséhez, vagy ha rizst főzünk, ahhoz felöntő lének.




Törjük össze villával egy keverő tálban, sózzuk és borsozzuk. A kenyeret egy késés aprítóban daráljuk morzsásra. Adjuk a karfiolhoz, cseppentsünk pár csepp borecetet, és a felvert tojást. Dolgozzuk össze, majd a zsemlemorzsával korrigáljuk. Nem kell nagyon kemény alapot csinálni, mert a zsemlemorzsa egy kicsit szilárdítja.

Egy serpenyőben melegítsünk egy ujjnyi olajat. Ha meleg, vizes kézzel, egy evőkanálnyi mennyiséget formázzunk meg kis tallérokat, és óvatosan tegyük az olajba.  Süssük addig, míg az alsó fele szép piros, majd utána egy lapátkanállal fordítsuk meg.  Ha az is megsült, szedjük egy papírtörlőre, és itassuk fel az olajat.

Tálaláskor adjunk hozzá mártogatós szószt, lehet egy friss zöld-fűszeres joghurtos, vagy tejfölös paprikakrémest. Jól illik hozzá a rozé bor, vagy az abból készült fröccs.

Jó étvágyat hozzá!

Max  

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin