Sokáig elérhető idényzöldség, hosszú termési időszakkal (májustól-októberig
megtalálható a piacokon). Az egyik olyan virágrügy, amit sülve-főve
fogyasztunk.
A karfiol és a brokkoli őshazája Kis-Ázsia, a Földközi tenger
partvidéke és Ciprus. Mindkét növény ősi káposztafélék válogató szaporításával,
alakításával jött létre.
A karfiolt először az i.e. VI. században említik, s bár a Szíriából származó
változatok már a XII. században eljutottak Spanyolországba, az angol és a
francia piacra csak az 1600-as évek elején került. Innen terjedt ezután Európa
belseje, illetve az amerikai földrész felé.
A karfiol élelmi rostban gazdag, szénhidrátban
szegény. Értékessé teszi magas ásványi anyag (pl. kálium), folsav- és C-vitamin
tartalma. Kéntartalmú, illetve indol-vázas vegyületei hatékonyan segítik
szervezetünk védekezését a rákos megbetegedések ellen. Elősegíti a máj lebontó,
salaktalanító munkáját. Fogyasztása csökkenti a prosztata- és más daganatok
kialakulásának esélyét.
Forrás: Tudatosvásárló.hu
Nagyrészt levesként vagy rántott verzióban készül, bár ez
utóbbi elkészítését macerásnak tartják a panírozás miatt. Íme, az egyszerűbb
változat, ahol a panírozást elrejtjük egy kicsit.
Hozzávalók:
½ fej karfiol
3-4 szelet puha, fehér
szendvicskenyér
1 közepes tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
pár csepp fehér borecet (pl. tokaji furmintból)
só és őrölt színes bors, a sütéshez olaj
A karfiolt bontsuk rózsákra, és annyi vízben, amennyi ellepi,
finoman sózzuk meg és tegyük fel főni. Főzzük puhára, és szűrjük le. A levet, amit leöntöttünk
róla, ne öntsük ki, tegyük el, akár a fagyasztóba, mert jól felhasználható akár
egy mártás felöntéséhez, vagy ha rizst főzünk, ahhoz felöntő lének.
Törjük össze villával egy keverő tálban, sózzuk és
borsozzuk. A kenyeret egy késés aprítóban daráljuk morzsásra. Adjuk a
karfiolhoz, cseppentsünk pár csepp borecetet, és a felvert tojást. Dolgozzuk
össze, majd a zsemlemorzsával korrigáljuk. Nem kell nagyon kemény alapot
csinálni, mert a zsemlemorzsa egy kicsit szilárdítja.
Egy serpenyőben melegítsünk egy ujjnyi olajat. Ha meleg,
vizes kézzel, egy evőkanálnyi mennyiséget formázzunk meg kis tallérokat, és
óvatosan tegyük az olajba. Süssük addig,
míg az alsó fele szép piros, majd utána egy lapátkanállal fordítsuk meg. Ha az is megsült, szedjük egy papírtörlőre, és
itassuk fel az olajat.
Tálaláskor adjunk hozzá mártogatós szószt, lehet egy friss
zöld-fűszeres joghurtos, vagy tejfölös paprikakrémest. Jól illik hozzá a rozé
bor, vagy az abból készült fröccs.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése