2012. október 7., vasárnap

Svéd húsgolyók újratöltve


Nagy kedvenc a családban, régi szereplő már nálunk, de szinte minden alkalommal apróbb változáson esik át. Régebben sovány pulykahúsból készült, de így plusz zsiradékot kellett hozzáadni, ez kicserélődött a sertés-marhahús fele-fele keverékére. A sütés is átalakult, egyben, sütőben sütjük, így zamatosabb marad és nem elsődleges cél a pirítása. Legnagyobb változáson a mártás esett át. Nem az IKEA-n kapható tasakos mártás készül, hanem egy saját változat.
Nem az eredeti változattal van bajunk, hanem inkább azzal, hogy ritkán jutunk pont akkor az áruház közelébe, amikor ott akciós az étteremben, mert amúgy szerintem húzós az ára. A finomságok boltjában vásárolható mirelit verzió pedig nem mindig bírja ki a haza utat. Marad tehát a házi/hazai verzió. Köretnek burgonyapürét adjunk hozzá.
Svéd húsgolyó függők, íme, a recept:




80 dkg darált sertés-marhahús keverék
2 szelet házi kenyér
2 tojás
2 dl tejszín
1 közepes (fehér) hagyma
Só, bors

Mártáshoz:

2-3 dkg sózott vaj
2 evőkanál rizsliszt
½ mokkáskanálnyi pirospaprika
2 dl tejszín
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál fokhagymás Teriyaki szósz
2-3 dl marhahús lé

Burgonyapüréhez:

Főzni való burgonya (pl. Hópehely)
Tej, vaj, só, bors

Gombócolás:

A kenyeret aprítsuk morzsásra, de nem kell szikkadt kenyér, az igazi a másnapos. Ha nagyon vastag lenne a héja, azt vágjuk le, mert nehéz ledarálni. A tojást verjük fel, majd adjuk hozzá a tejszínt, majd öntsük rá a morzsára és keverjük jól össze. Pihentessük pár percet. Tegyük a darált húst egy nagyobb tálba, reszeljük bele a hagymát, sózzuk és borsozzuk. Jöhet hozzá a tojásos morzsa és dolgozzuk jól össze. Érleljük legalább egy fél órát, és utána gombcoljuk ki diónyi adagokra.




Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra. Mélyebb tepsibe ültessük a golyókat, de ne túl szorosan, mert érdemes félidőben megforgatnunk. Tegyük a forró sütőbe és süssük 25-30 percet, de ne feledjük megforgatni egy kanállal.

Míg sül, készítsük el a mártást. Közepes edényben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és egy kicsit pirítsuk le. Adjuk hozzá a paprikát és azonnal engedjük fel a hideg tejszínnel. Keverjük folyamatosan, majd adjuk hozzá a szója és a Teriyaki szószt. Sózni nem kell, mert a szószok sósak és kellőképpen fűszeresek is. Engedjük fel a levessel, ha nincs leves, lehet víz is, vagy a köretnek készülő burgonyapüré főzővize (csak ne kocka leves legyen). Főzzük 3-4 percet, de közben keverjük, mert könnyen lekap. Ne főzzük nagyon sűrűre, mert, ahogy főzzük, még sűrűsödik egy kicsit, és amúgy is egy hígabb mártás illik hozzá.
Tálaláskor a burgonyapüré mellé tegyük a golyókat és öntözzük meg a mártással, és adjunk mellé áfonyalekvárt. Italnak egy könnyű, gyümölcsös vörösbort vagy rozét adjunk hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin