2012. október 13., szombat

Andalúz konyha: Sült tej, citrusos keksszel

A nyár elején lezajlott, Andalúz főzőkurzuson tanultuk ezt a receptet, ami annyira tetszett, hogy többször elkészítettük már itthon is. Nagyon jól visszaadja a citrusok és a fűszer ízét a sült tej, ésha nincs kedvünk a ropogós keksszel pepecselni, akkor is érdemes elkészíteni. Fontos megjegyezni, hogy a sütéshez olíva olajat használtunk, és azzal is érdemes készíteni. Próbáltuk napraforgó olajban kisütni, de azzal nem lett jó, nem volt olyan ropogós a sült tej külseje. Jól variálható a fűszerezése, a közelgő ünnepekre is lehet hangolni, vagy egy kicsit frissebb fűszerezéssel, például levendulás cukorral,  a nyarat megidézni.





HOZZÁVALÓK:
A sült tejhez:
½ liter tej
2 tojás
100 g cukor
75 g. kukoricakeményítő 
1 rúd fahéj
1 narancs
1 citrom
Tojás és liszt a bundázáshoz
Porcukor és őrölt fahéj.
Olíva olaj a sütéshez.

A citrusos kekszhez
50 g aprított mandula
40 g olvasztott vaj
50 g cukor
15 g liszt
1 narancs
1 citrom
Cointreau likőr




ELKÉSZÍTÉS
A sült tej:
Felforralunk az 0,5 liter tejet a fahéjrúddal és egy fél narancs és citrom héjával. Egy tálban összekeverünk 2 tojást 100 gramm cukorral és 75 gramm kukoricakeményítővel. Mikor a tej elkezd forrni, leszűrjük a tojásos keverékbe. Elkeverjük, és újra visszaöntjük abba a lábosba, amiben előzőleg a tejet főztük. Folyamatosan kevergetjük, míg fel nem forr.

Egy nagy tepsi alját befedjük folpackkal és a sült tej masszáját szétterítjük benne. Letakarjuk még egy folpackréteggel és hagyjuk kihűlni először szobahőmérsékleten, később pedig a hűtőben. Ha kihűlt darabokra vágjuk, és először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba és kisütjük olívaolajban. Papírtörlőre szedjük, leitatjuk, majd meghintjük őrölt fahéjjal és porcukorral.



A citrusos keksz:
Megolvasztjuk a vajat a mikrohullámú sütőben (vagy előző nap kikészítjük a konyhapultra, és eléggé visszalágyul), majd elkeverjük a cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk fél narancs reszelt héját és egy pici citromhéjat. Hozzáadunk egy pici facsart narancslevet, egy kiskanál Cointreau likőrt és hagyjuk a masszát 20 percig hűlni.

Egy kanál hátuljának a segítségével kis korongokat egy konyhai szilikonlapon vagy egy sütőpapírral borított sütőlapon. Egy kis darabolt mandulával megszórjuk, majd 180º C-os hőmérsékleten 5-8 percig sütjük, amíg szép színe lesz.

Kivesszük a sütőből és egy konyhai nyújtódeszkán hagyjuk kihűlni.



Tálaláskor a kekszet tegyük a sült tej mellé (ne úgy, mint ahogy mi a Ritával, a fotózáshoz betálaltuk, mert a meleg sült tej meglágyítja a ropogós kekszet).

Jó étvágyat hozzá!

Max

Az eredeti receptet az Extenda biztosította, köszönjük.

1 megjegyzés:

Györgyi írta...

Ez nálunk is nagyon bejött:)Tényleg megéri elkészíteni!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin