2012. december 23., vasárnap

Csokis-ropogós halmok

Ropogós csokis halmok. Igazi rapid vendégvárós falatkák, bár ajándéknak sem utolsók. Fontos részlet, hogy minőségi csokoládét használjunk. Ízesíthetjük többféle módon is, a lényeg hogy a csokin kívül legalább két különböző alkatrész legyen benne. Most kétféle készült, mogyorós-pisztáciás és diós-aszalt cseresznyés. A pisztáciából a sózatlan, héjas verziót szoktam venni, azt meghámozom, a belső, barna hártyát ledörzsölöm, és a kellő méretre összeaprítom.

Pisztáciás-mogyorós, ~15 db-hoz:

6 dkg sótlan pisztácia
6 dkg török mogyoró
8 dkg étcsokoládé (65%-s)
2 dkg vaj
1 teáskanálnyi vaníliás cukor

A pisztáciát és a mogyorót durvára vágom, és egy száraz serpenyőben megpirítom. Még melegen beleforgatom a vaníliás cukorba, és félreteszem kihűlni.
A csokoládét temperálom, hozzákeverem a vajat, majd összeforgatom a kihűtött, cukros magokkal. Teáskanállal egy sütőpapírra halmokat formázok, és a kanál hátával letapicskolom. Hagyom teljesen megdermedni. Száraz, hűvös helyen tároljuk. Csinos celofán tasakba csomagoljuk, ha ajándék lesz, de ne feledjük az hozzávalókat felsorolni az allergiások miatt.


Diós-aszalt cseresznyés ~ 20 db:

2-3 evőkanálnyi aszalt cseresznye vagy meggy
2 evőkanál vanília likőr
3 evőkanál dió
12 dkg étcsokoládé
2-3 dkg vaj

Az aszalt gyümölcsöt felvágom durvára, ráöntöm a likőrt, és hagyom állni legalább egy órát. Leszűröm róla a likőrt, egy kicsit ki is nyomkodom, nehogy meglágyítsa a csokit. A diót durvára vágom, hozzáadom a cseresznyéhez. A csokoládét megtemperálom, mikor már folyik, hozzáadom a vajat. Alaposan összedolgozom, majd sütőpapírra, teáskanállal kis halmokat formázok. Hagyjuk megdermedni, és hűvös, száraz helyen tároljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin