Őszi ételek a fázós napon, hazatérve. Meleg, telt ízű és
laktató. Mi kell ennél több egy őszi/téli estén? Mondjuk egy bögre forralt bor.
Vagy puncs. Vörösboros puncs, citrus darabkákkal, illatosan, egy kis
narancslével feljavítva. A hangsúly a meleg, alkoholos italon van. Meg a
szendvicsen. Nem én találtam fel, régebbi találmány ez, sőt a minap pont jött
velem szemben a füstölt sonkás verziója. Házi kenyér vagy bagett szeletek, rá
füstölt hús, arra alma majd koronaként camembert vagy brie sajt. Én most
kenyérre raktam, és a Márton napi füstölt libamellet hasznosítottam. Ha
sonkából készítjük, ne arra a rózsaszín, tömbösített húspépre gondoljunk, hanem
az igazi, házi füstölt sonkára, vagy éppenséggel tarjára. Ami szintén nem
elvetendő, az a békebeli angolszalonnával készült. Vajat nem kell alákenni, a
sonkából kisült zsiradék éppen elég ahhoz, hogy ropogósra süljön a
szendvicsünk.
Hozzávalók:
6-8 szelet bagett vagy házi kenyér
15-20 dkg füstölt sonka (nekem most füstölt libamell)
2 kisebb alma
35-40 dkg camembert vagy brie sajt
Béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlapot, a kenyereket
fektessük rá. A sonkát vágjuk vékony szeletekre. Tényleg vékonyra, majdnem
forgácsra, így sül jó ropogósra. Közben melegítsük elő a grillsütőt, vagy
sütőt, 250 C°-ra. Terítsük el a kenyereken egyenletesen elosztva. Az almát mossuk
meg, töröljük szárazra, vágjuk negyedekre, és a magházát távolítsuk el.
Szeleteljük fel 2-3 milliméter vastagra, és helyezzük a sonkákra. Szeljük fel a
sajtokat is, azt olyan 1 cm-s szeletekre, és burkoljuk be az almákat. Mehet a
forró sütőbe, mire a sajt megolvad és áttetszővé válik, meg is sült a
szendvics. (Bocsánat a fotókért, de este ilyen sikeredett.)
Vigyázat forró! Ne feledjük a forralt bort!
Jó étvágyat!
Max
1 megjegyzés:
Hű, ilyen már nálunk is volt, istenkirályság!
Jöhet a forralt bor is :-DD
Megjegyzés küldése